Preživljavanje graftova i bolesnika sa transplantiranim bubregom u periodu od 1996. do 2017. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, Beograd, Srbija - Vavić, Neven; Tomić, Aleksandra; Aleksić, Predrag; Obrenčević, Katarina; Radojević, Milorad; Ignjatović, Ljiljana; Marić, Predrag; Jovanović, Mirko; Rančić, Nemanja; Maksić, Djoko (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Transplantacija bubrega je najbolji i poželjan način lečenja bolesnika sa završnim stadijumom bubrežne bolesti, s obzirom na to da omogućava bolje preživljavanje i kvalitet života u poređenju sa dijalizom. Cilj rada bio je da se prikažu rezultati jednog centra (Vojnomedicinska akademija u Beogradu, Srbija) u preživljavanju bolesnika i alografta posle transplantacije bubrega tokom perioda od 1996. do 2017. godine. Metode. Sprovedena je retrospektivna kohortna studija. Parametri od interesa bili su preživljavanje alografta i bolesnika sa transplantiranim bubregom, a analizirani su i starost, pol, nivoi kreatinina u serumu i indukciona terapija posle transplantacije. Rezultati. Od ukupno 386 bolesnika sa transplantiranim bubregom, kod 316 bolesnika je urađena transplantacija od živog donora, dok je kod 70 bolesnika urađena transplantacija bubrega od kadaveričnog donora. Predijalizna transplantacija bubrega je urađena kod 29 (7,5%) bolesnika, dok je transplantacija bubrega od donora sa nepodudarnom krvnom grupom urađena kod 21 (5,4%) bolesnika. Jednogodišnje, petogodišnje, desetogodišnje i dvadesetogodišnje preživljavanje bolesnika posle transplantacije bubrega u ispitivanoj grupi bilo je 97,7%, 95,3%, 93,8% i 91,7%, redom, dok je preživljavanje grafta u istim periodima iznosilo 93,8%, 85,5%, 78,5% i 73,3%, redom. Zaključak. Rezultati preživljavanja grafta i bolesnika u programu transplantacije bubrega na Vojnomedicinskoj akademiji su dobri i u skladu su sa onima u vodećim svetskim medicinskim centrima.
Keywords: životno doba, faktor; kreatinin; alograft; graft, preživljavanje; transplantacija bubrega; pol, faktor.