Primena piezoelektričnih instrumenata i fibrina bogatog trombocitima u septorinoplastici - Dimić, Aleksandar; Stojiljković, Vladimir; Vujačić, Tamara (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Rinoplastika je jedna od najčešće izvođenih operacija u polju estetske hirurgije. Hirurški instrumenti koji se koriste u tradicionalnoj rinoplastici, poput dleta, čekića i osteotoma, relativno su neprecizni i njihova upotreba može dovesti do nekontrolisanih fraktura kostiju i, posledično, do neadekvatnog krajnjeg rezultata. Piezoelektrični ultrazvučni instrumenti (PEI) predstavljaju trenutno najnapredniju raspoloživu tehniku za minimalno traumatsko preoblikovanje nosnih kostiju. Postoje mnoge studije koje su dokazale pozitivne efekate fibrina bogatog trombocitima (PRF) u postoperativnom toku kod pacijenta sa prethodno učinjenom rinoplastikom. Prikaz bolesnika. Prikazana je kombinacija ova dva inovativna pristupa u rinoplastici (PEI i PRF) kod dva pacijenta. U oba slučaja, primenom PEI tehnike postignuti su zadovoljavajući rezultati. Takođe, upotreba PRF obezbedila je dobro zarastanje i mali postoperativni edem. Zaključak. Na osnovu našeg iskustva, PEI tehnika ima mnoge prednosti kao bezbedna, praktična i efikasna metoda sa naročito značajnim i povoljnim rezultatima u osteotomijama. Takođe, upotreba PRF membrane pomaže pacijentima u boljem zarastanju i formiranju značajno manjeg postoperativnog edema
Keywords: osteotomija; fibrin obogaćen trombocitima; hirurgija, otorinolaringološka, procedure; piezohirurgija; rinoplastika