Uporedna analiza trajanja operacije i intraoperativne fluoroskopije kod intramedularne i ekstramedularne fiksacije trohanternih preloma - Mitković, Milan M.; Milenković, Saša; Micić, Ivan; Stojiljković, Predrag; Kostić, Igor; Mitković, Milorad B. (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Zbrinjavanje trohanternih preloma butne kosti se najčešće vrši metodama intramedularne i ekstramedularne unutrašnje fiksacije. Primena Gama klina (GK) treće generacije, kao intramedularne metode, se smatra zlatnim standardom u ovoj oblasti. Samodinamizirajući unutrašnji fiksator (SUF) predstavlja ekstramedularni implantat koji se, između ostalog, koristi u lečenju trohanternih preloma. Cilj rada je bio da se uporede navedene metode fiksacije u pogledu dužine trajanja operacije i intraoperativne fluoroskopije. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno 89 bolesnika sa hirurški zbrinutim trohanternim prelomom. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe – GK grupu (43 bolesnika) i SUF grupu (46 bolesnika). Rezultati. Prosečno trajanje operacije iznosilo je 67,5 min (GK grupa), odnosno 56,0 min (SUF grupa). Prosečno trajanje intraoperativne fluoroskopije iznosilo je 84,8 s (GK grupa) i 36,7 s (SUF grupa). Između grupa ispitanika je postojala značajna statistička razlika u pogledu oba navedena parametra (p
Keywords: fiksatori, spoljni; femur, prelomi; fluoroskopija; fiksatori, unutrašnji; intraoperativni period; ortopedske procedure