Stepen kognitivnog oštećenja u odnosu na cerebralne ishemijske lezije kod bolesnika sa karotidnom stenozom - Joveva, Elena; Djordjević, Gordana; Milošević, Vuk; Arsovska, Anita; Živković, Miroslava (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Karotidna stenoza je faktor rizika od razvoja poremećaja kognitivnih funkcija. Cilj ovog istraživanja je bio da ispita stepen kognitivnog poremećaja kod bolesnika sa asimptomatskom i simptomatskom karotidnom stenozom i njegove povezanosti sa postojanjem, lokacijom i veličinom cerebralnih ishemijskih lezija. Metode. Prospektivnom analizom obuhvaćeno je 180 bolesnika starosti od 50 do 70 godina, podeljenih u tri grupe (asimptomatska i simptomatska karotidna stenoza i osobe bez stenoze karotnih aterija – kontrolna grupa). Procenjivane su demografske karakteristike i vaskularni faktori rizika, izvršeni su ultrazvučni pregled karotidnih arterija, kompjuterizovana tomografija (KT), magnetna rezonanca (MR) mozga, kao i neuropsihološko testiranje. Rezultati. Nalazi KT mozga na prijemu pokazali su lezije u levoj hemisferi kod 13,3% asimptomatskih bolesnika i 41% bolesnika u simptomatskoj grupi. U desnoj hemisferi registrovane su lezije kod 10% bolesnika u asimptomatskoj i 46,7% bolesnika u simptomatskoj grupi. Razlika između grupa bila je statistički značajna. Zapremina lezija, merena metodama KT i MR, statistički značajno se razlikovala (p < 0,001) između grupa sa asimptomatskom i simptomatskom karotidnom stenozom. Stepen kognitivnih oštećenja, meren Adenbrukovim revidiranim testom kognitivne procene (ACE-R), bio je značajno različit između grupa (p
Keywords: saznanje, poremećaji; aa. carotis, stenoza; dijagnoza; magnetska rezonanca, snimanje; bolest, indeks težine; faktori rizika; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska