Procena mehaničkih svojstava tri najčešće korišćena šavna materijala za oralnu primenu u kliničkoj stomatologiji – in vitro studija - Saquib Abullais, Shahabe; Al-Qahtani, Nabeeh Abdullah; Naqash, Talib Amin; Khan, Abdul Ahad; Arora, Suraj; Bhavikatti, Shaeesta (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Izbor odgovarajućeg šavnog materijala je presudan korak za bezbedno zarastanje rane u oralnoj, maksilofacijalnoj i parodontalnoj hirurgiji. Sveobuhvatne studije koje bi upoređivale mehanička svojstva šavnih materijala koji se često koriste u oralnoj hirurgiji su malobrojne. Ova in vitro studija imala je za cilj da proceni efekat pljuvačke na čvrstoću, izduženje i krutost šavnog materijala koji se uobičajeno koristi tokom perioda od dve nedelje. Metode. Korišćena su tri šavna materijala debljine 4–0: svila (SL), poliglaktin 910 (PG) i polipropilen (PP). Za ispitivanje je korišćeno ukupno 120 uzoraka (po 40 od svakog materijala). Veštačka pljuvačka je bila pomešana sa humanim serumom u odnosu 1: 1 i održavana na pH od 7,4 do 8,1 kako bi se simuliralo okruženje u usnoj duplji. Svi uzorci su bili testirani pre potapanja u pljuvačku (bazalni nivo), kao i 3., 7. i 14. dana nakon potapanja. Za ispitivanje odabranih mehaničkih svojstava korišćena je univerzalna mašina za testiranje. Urađena je statistička analiza prikupljenih podataka. Rezultati. Prosečna vrednost čvrstoće pre potapanja u veštačku pljuvačku, kao i procenat izduženja bili su značajno viši kod PP materijala (p < 0,001), dok je krutost bila najviša kod uzoraka SL (p < 0,001). Međusobnim poređenjem ispitivanih materijala, ustanovljeno je da je PP u svim vremenskim tačkama imao maksimalnu čvrstoću vlakana u odnosu na PG i SL. Kada se poredilo procentualno izduženje, PP i PG su pokazali najviše vrednosti 7. (PP) i 14. dana (PP). Materijal PP je imao veće vrednosti krutosti u poređenju sa SL i PG 7. i 14. dana nakon potapanja u veštačku pljuvačku (p < 0,001). Poređenje vrednosti posmatranih mehaničkih svojstava unutar pojedinih vrsta šavnog materijala pokazalo je da je kod svih materijala postojala značajna razlika u tim parametrima 14. dana nakon potapanja u veštačku pljuvačku u odnosu na bazalne vrednosti (p < 0,001). Zaključak. Šavni materijal PP je najčvršći i ima najveću zateznu čvrstoću i svojstvo izduženja. Čini se da PP zadržava čvrstoću vlakana bolje od SL i PG na kraju 14. dana od potapanja u veštačku pljuvačku. Neophodne su kontrolisane kliničke studije da bi se ovaj nalaz potvrdio u uslovima in vivo.
Keywords: materijali, testiranje; polimeri; polipropileni; pljuvačka, veštačka; svila; šavovi; čvrstoća, zatezna