Veliki hemangiopericitom ramenog pojasa - Andrić, Kristina; Stanković, Vesna; Spasić, Marko; Rakić, Vesna; Vulović, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Hemangiopericitom je redak tumor porekla pericita, kontraktilnih vretenastih ćelija koje okružuju kapilare i postkapilarne venule. Tumor se javlja podjednako u muškoj i ženskoj populaciji. Prikaz bolesnika. Prikazana je 63-godišnja bolesnica sa džinovskom bolnom promenom na desnom ramenu, primećenu godinu dana pre prijema. Žalila se na ograničen opseg pokreta kao i osećaj trnjenja u zahvaćenoj ruci. Promena je bila nepravilno ovalnog oblika, tamnocrvene boje, sa znakovima nekroze, maksimalnog prečnika 14 cm. Rutinske laboratorijske analize pokazale su rezultate u granicama referentnih vrednosti. Rendgenski snimak pluća i ultrasonografski pregled abdomena nisu pokazali znakove sekundarnih depozita tumora, kao ni osteomišićne lezije u zahvaćenom regionu. Ultrazvučni pregled vrata i desne aksilarne regije nije pokazao znakove regionalnih metastaza. Izvršena je hirurška ekscizija celog tumora sa pripadajućim potkožnim tkivom i delom fascije ispod. Rezultati histopatološke analize potvrdili su dijagnozu hemangiopericitoma. Uzorak nije pokazao znakove ili elemente neoplastičnog tkiva na ivicama resekcionih linija, a 3 godine nakon operacije nisu bilo znakova relapsa tumora, regionalnih ili sistemskih metastaza. Zaključak. S obzirom na činjenicu da ne postoje zvanični klinički vodiči i protokoli za lečenje hemangiopericitoma, kao i da je pojava kožnih i potkožnih hemangiopericitoma izuzetno retka, potrebno je opsežnije istraživanje na ovu temu i više prikaza slučajeva da bi se steklo bolje razumevanje problema.
Keywords: dijagnoza; hemangiopericitom; histološke tehnike; hirurgija, rekonstruktivna, procedure; rame; ultrasonografija