Švanom larinksa – prikaz slučaja sa kratkim pregledom literature - Relić, Nenad; Jevtić, Milica; Belić, Branislav; Petrović Rodić, Dušica; Jevtović, Andra; Božović, Natalija; Jovanović, Marina; Stojanović, Jasmina (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Švanomi larinksa su retki benigni neurogeni tumori. Najčešće su lokalizovani u supraglotičnom delu larinksa. Prikazan je redak slučaj laringealnog švanoma sa fokusom na kliničkoj slici, dijagnozi i lečenju. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 61 godinu, zbog promuklosti predhodne tri godine javio se na teleskopski pregled. Tom prilikom mu je otkriven ovalni submukozni izraštaj na levom ventrikularnom naboru koji se pružao preko leve glasnice ka desnom ventrikularnom naboru. Multislajsna kompjuterizovana tomografija larinksa i vrata sa kontrastom pokazala je ovalnu, heterodenznu, jasno ograničenu promenu veličine oko 22 x 15 mm u regiji levog ventrikularnog nabora koja se širila ka levoj glasnici i zadnjoj komisuri larinksa, sa znacima početne uzure tireoidne hrskavice. Biopsija i histopatološki nalaz otkrili su primarni benigni inkapsulirani mezenhimni tumor, dok je imunohistohemijska analiza potvrdila dijagnozu švanoma. Bolesniku je urađena hirurška traheotomija i levostrana hemilaringektomija, sa potpunim uklanjanjem tumora. U toku šestomesečnog postoperativnog praćenja nije uočeno prisustvo recidiva bolesti. Zaključak. Među benignim tumorima larinksa švanomi su retki, a mogu rasti godinama pre postavljanja dijagnoze. Biopsija sa histopatološkom analizom potvrđuje dijagnozu laringealnog švanoma, mada je neophodan poseban oprez tokom biopsije. Lečenje podrazumeva kompletnu hiruršku eksciziju, a sam hirurški pristup zavisi od veličine i lokalizacije tumora, kao i od prisustva peteljke.
Keywords: dijagnoza; larinks, neoplazme; tomografija, kompjuterizovana, multidetektorska; švanom; hirurgija, otorinolaringološka, procedure