Ektopično tkivo štitaste žlezde u medijastinumu kao diferencijalno dijagnostički problem - Stojanoski, Stefan; Bijelović, Milorad; Ilinčić, Branislava; Vučković, Dejan; Kozić, Duško; Medić Stojanoska, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Ektopično tireoidno tkivo (ETT) u medijastinumu predstavlja redak entitet. Klinički se može manifestovati simptomima poremećaja funkcije štitaste žlezde ili znacima kompresije okolnih organa, ali najčešće protiče asimptomatski i otkriva se slučajno. Svi patološki poremećaji, koji mogu nastati u ortotopičnoj štitastoj žlezdi, uključujući i malignitet, mogu nastati i u ETT. Prikaz bolesnika. Prikazana je 17-godišnja bolesnica sa slučajno otkrivenim medijastinalnim ETT koja je, pored ETT, imala ortotopičnu tireoideu i bila eutireoidna. Tokom praćenja razvili su se blagi simptomi kompresije. Nalaz magnetne rezonance ukazao je na beznačajno uvećanje medijastinalne mase, ali je diferencijalno dijagnostički posumnjano na drugu etiologiju opisane promene. Protivrečnost između pozitivnog nalaza medijastinalne mase ustanovljenog snimanjem tehnecijum-99m pertehnetatom i negativnog nalaza ustanovljenog snimanjem primenom 131joda ukazivao je na mogući malignitet. Bolesnica je operisana, odstranjena joj je medijastinalna masa i patohistološki je potvrđena koloidna struma u medijastinalnom ETT. Zaključak. Ektopično tkivo štitaste žlezde u medijastinumu mora se uzeti u obzir prilikom razmatranja diferencijalne dijagnoze medijastinalnih tumorskih masa. Porast medijastinalnog ETT, pojava simptoma kompresije ili sumnja na malignu alteraciju zahtevaju hirurško lečenje.
Keywords: anomalije; dijagnoza, diferencijalna; histološke tehnike; medijastinum, neoplazme; tireoidna žlezda