Testiranje srpske verzije upitnika Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) kod profesionalnih pripadnika Vojske Srbije - Lekić, Margareta; Daković, Dragana; Kovačević, Vladan; Čutović, Tatjana; Ilić, Irena; Ilić, Milena (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Kvalitet života s obzirom na oralno zdravlje jeste višedimenzionalni koncept koji pokazuje u kojoj meri oralna oboljenja i poremećaji utiču na kvalitet života svakog pojedinca. Jedan od najčešće korišćenih upitnika za testiranje uticaja oralnog zdravlja na kvalitet života jeste The Oral Health Impact Profile (OHIP-14). Cilj ove studije je bio testiranje kratke forme upitnika OHIP-14 na profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije. Metode. Istraživanje je sprovedeno po tipu studije preseka. Pouzdanost upitnika određena je Cronbach-ovim alfa koeficijentom. Validacija upitnika određena je faktorskom analizom. Rezultati. Ukupno 1 611 učesnika, profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, prosečne starosti 33,5 godina, pristalo je da učestvuje u studiji (stopa učešća je bila 97,4%). Većina učesnika su bili muškarci (88,8%). Ukupni Cronbach-ov koeficijent na skali OHIP-14 bio je 0,960 što ukazuje na pouzdanost interne konzistencije upitnika. Alfa-koeficijenti pouzdanosti svih podskupova OHIP-14 bili su između 0,732 i 0,865, što ukazuje na to da je pouzdanost unutrašnje konzistencije svih podskupova dobra. Zaključak. Uputnik OHIP-14 podjednako je pouzdan za utvrđivanje uticaja oralnog zdravlja na kvalitet života kako profesionalnih pripadnika Vojske Srbije tako i civilnog stanovništva.
Keywords: kadar, vojni; usta, zdravlje; srbija; ankete i upitnici; kvalitet života