Sličan masnokiselinski status kod žena sa novodijagnostikovanim karcinomom dojke i onih koje su na terapiji inhibitorima aromataze - Krstić, Predrag; Vučić, Vesna; Paunović, Marija; Petrović, Snježana; Nedović, Nikola; Kostić, Sanja; Arsić, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Promene u metabolizmu masnih kiselina prepoznate su kao komponenta maligne transformacije u mnogim različitim vrstama kancera, uključujući i karcinom dojke (KD), a često su povezane sa progresijom i prognozom bolesti. Adjuvantna endokrina terapija KD, korišćenjem inhibitora aromataze, takođe može uticati na metabolizam masnih kiselina (MK). Zbog toga je cilj ovog rada bio da se uporede MK profili iz ukupnih lipida plazme kod žena u menopauzi, a kojima je dijagnostikovan KD, i onih sa KD koje su na terapiji inhibitorima aromataze najmanje dve godine, sa MK profilima kontrolne grupe. Metode. U studiju je bilo uključeno 17 žena sa novodijagnostikovanim KD (ND grupi) i 21 žena sa KD koje su na terapiji inhibitorima aromataze (AI grupi). Kontrolnu grupu je činilo 15 uslovno zdravih žena u menopauzi koje nisu imale porodičnu anamnezu za KD i koje su po godinama i indeksu telesne mase poređene sa bolesnicama. Rezultati. Procenat vakcenske (18:1n-7), alfa-linolenske (18:3n-3), gama-linolenske (18:3n-6) i dokozapentaenske (22:5n-3) kiseline bio je značajno niži, dok je procenat dihomo-gama- linolenske kiseline (20:3n-6) bio značajno viši, kod obe grupe bolesnica u odnosu na kontrolnu grupu. Sa druge strane, niži nivo stearinske kiseline (18:0) pronašli smo u samo AI grupi, dok je visok nivo linolne kiseline (18:2n-6) utvrđen samo u ND grupi u odnosu na kontrolu. Smanjena procenjena aktivnost D6 i D5 desaturaze nađena je kod obe grupe bolesnica u odnosu na kontrolnu grupu. Zaključak. Naši rezultati su pokazali veoma sličan MK profil kod žena sa tek dijagnostikovanim KD i onih koje su na terapiji inhibitorima aromataze najkraće dve godine, ali i da se njihovi MK profili u velikoj meri razlikuju od MK profila kontrolne grupe. Zbog toga, suplementacija n-3 masnim kiselinama i gama linolenskom kiselinom može biti korisna za ove bolesnice, i buduće studije bi mogle ispitivati potencijalnu korist ovih suplemenata.
Keywords: aromataza, inhibitori; antineoplastici; dojka, neoplazme; masne kiseline; postmenopauza; žene