Polno specifične funkcionalne adaptacije izolovanog srca pacova uzrokovane treningom/prekidom treninga - Dragojlović Ružičić, Radica; Radovanović, Dragan; Milanović, Zvezdan; Petković, Anica; Jeremić, Jovana; Nikolić Тurnić, Tamara; Milosavljević, Isidora; Srejović, Ivan; Živković, Vladimir; Krivokuća, Živko; Jakovljević, Vladimir; Djordjević, Dušica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Mehanizmi odgovorni za blagotvorno dejstvo aerobnog treninga na funkciju kardiovaskularnog sistema su dobro poznati, ali efekti prekida treninga na parametre srčane funkcije nisu dovoljno razjašnjeni. Studija je imala za cilj da utvrdi pojavu i brzinu reverzibilnosti srčane adaptacije nakon prestanka aerobnog treninga, kao i da otkrije postojanje razlike među polovima postignute delovanjem treninga/prekida treninga. Metode. Pacovi soja Wistar (ženke i mužjaci) su bili podeljeni u sledeće grupe: kontrolnu grupu, grupu podvrgnutu treningu i dve grupe kod kojih je trening prekinut. Izolovana srca su perfundovana prema Langendorff-ovoj metodi, a  praćeni su sledeći kardiodinamski parametri: maksimalna i minimalna stopa razvoja pritiska u levoj komori (dp/dt max i dp/dt min), sistolni i dijastolni pritisak u levoj komori (SLVP i DLVP), frekvenca otkucaja srca (HR) i koronarni protok. Rezultati. Trening je značajno smanjio vrednosti dp/dt max, dp/dt min i SLVP i kod mužjaka i kod ženki, kao i koronarni protok kod mužjaka. Prekid treninga je doveo do vraćanja vrednosti postignutih tokom treninga na vrednosti pre treninga kod ženki pacova, nivo SLVP je bio viši nakon 4 nedelje od prekida treninga u poredjenu sa vrednostima tokom treninga i 2 nedelje nakon prekida treninga.  Vrednosti SLVP su kod mužjaka bile niže u periodima prekida treninga u poređenju sa periodom treninga. Mužjaci su imali veće vrednosti koronarnog protoka nakon 2 nedelje od prekida treninga. Istovremeno, koronarni protok se smanjio u 4. nedelji od prekida treninga kod ženki. Zaključak. Na modelu izolovanog srca pacova, je potvrđeno postojanje promena srčane funkcije pod uticajem treninga. Prestanak treninga je bio praćen gubitkom detektovanih adaptacija, koji je bio brži kod mužjaka nego kod ženki pacova.
Keywords: adaptacija, fiziološka; vežbanje; pacovi; srce; pol