Procena stanja parodoncijuma i potrebe lečenja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije - Daković, Dragana; Lekić, Margareta; Bokonjić, Dubravko; Lazić, Zoran; Čutović, Tatjana; Mladenović, Raša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Parodontalna bolest je, posle karijesa, druga najčešća stomatološka bolest. Cilj studije bio je da odredi učestalost i težina periodontalne bolesti kao i potrebe lečenja među pripadnicima Vojske Srbije. Metode. Prospektivna studija preseka izvedena je na 1 411 profesionalnih vojnika starosti 19–64 godina (prosečne godine: 35,20 ± 8,46). Periodontalno zdravlje ispitanika praćeno je indeksom stanja periodoncijuma – CPI i potrebama lečenja u zajednici (CPITN). Ispitivana je učestalost raspodele u odnosu na starosne grupe, pol i čin u vojsci. Procenjivana je srednja vrednost zahvaćenih sekstanata po osobi. Rezultati. Samo 3% ukupne ispitivane populacije profesionalne vojske Srbije imalo je zdrav periodoncijum. Najveći procenat ispitanika imao je prisutan zubni kamenac (42,7%), a srednja vrednost sekstanata sa zubnim kamencom bila je 1,77 po osobi. 35,8% ispitanika imalo je CPI skor 3 (4–5 mm), a 5,4% CPI skor 4 (≥ 6 mm). Dubina periodontalnih džepova (CPI skorovi 3 i 4) najčešće je bila prisutna u gornjem desnom (32%) i gornjem levom (26%) sekstantu. Skoro svaka osoba imala je potrebu za obukom u vezi sa oralnom higijenom, a 41,2% naših ispitanika imalo je potrebu za kompleksnom periodontalnom terapijom. Zaključak. Potrebe lečenja pripadnika profesionalne vojske Srbije velike su i raznovrsne i variraju u odnosu na godište, pol i čin u vojsci. Na žalost, zabrinjavajuće mali broj ispitanika imao je potpuno zdrav periodoncijum.
Keywords: epidemiologija; vojni kolektiv; usta, zdravlje; periodoncijum; periodontalne bolesti; periodontalni indeks; srbija