Srpska verzija „Upitnika za procenu oralnog zdravlja odraslih“ - Lekić, Margareta; Daković, Dragana; Lazić, Zoran; Čutović, Tatjana; Ilić, Irena; Ilić, Milena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Procena uticaja stanja oralnog zdravlja na kvalitet života predstavlja sve veću potrebu u ispitivanju oralnog stanja pojedinaca, ali i cele populacije. Cilj rada bio je da se indeks „Upitnik za oralno zdravlje odraslih“ Svetske Zdravstvene Organizacije prevede na srpski jezik uz proveru njegove  pouzdanosti na uzorku pripadnika oružanih snaga Srbije. Metode. U radu je primenjena opservaciona, epidemiološka studija. „Upitnik za procenu oralnog zdravlja odraslih“ (Oral Health Questionnaire for Adults) preveden je na srpski jezik. Pri analizi podataka korišćena je klasična test teorija. Procenjivane karakteristike uključile su unutrašnju konzistentnost i valjanost konstrukcije.  Rezultati. U ovu analizu je bio uključen ukupno 1 741 ispitanik. Prosečna starost ispitivane grupe iznosila je  32,4 ± 9,7 godina. U poslednjih 12 meseci od problema koji su se javljali često ili veoma često u vezi sa zubima i usnom dupljom bili su: otežano odgrizanje hrane (6,2%), otežano žvakanje (5,1%), otežan govor ili otežano izgovaranje pojedinih reči (1,9%), suvoća usta (2,9%) i osećaj neprijatnosti usled estetskog izgleda zuba (6,8%). Pouzdanost „Upitnika za procenu oralnog zdravlja odraslih“ (stavke koje uzimaju u obzir samoocenjivanje oralnog zdravlja) imala je visoku unutrašnju konzistentnost (Kronbahov koeficijent bio je 0,879). Analiza glavnih komponenti i rotacija Promaks otkrili su 1 faktor sa Eigenvalue većim od 1, što čini 54,3% ukupne varijanse. Zaključak. Srpska verzija „Upitnik za procenu oralnog zdravlja odraslih“ pruža veoma korisne i pouzdane informacije o stanju oralnog zdravlja pripadnika oružanih snaga Srbije.
Keywords: stav prema zdravlju; navike; vojni kolektiv; usta, zdravlje; srbija; ankete i upitnici; prevođenje