Neuropatski bol kao nezavisan prediktor lošijeg kvaliteta života kod bolesnika sa dijabetesnom neuropatijom - Vukojević, Zoran; Perić, Stojan; Dominović Kovačević, Aleksandra; Božović, Ivo; Grgić, Sanja; Basta, Ivana; Lavrnić, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Prevalenca šećerne bolesti u opštoj populaciji raste. Sa druge strane, veliki je broj obolelih od dijabetesa sa neuropatskim bolom. Cilj studije je bio da se ispita uticaj neuropatskog bola na kvalitet života kod bolesnika sa dijabetesnom senzorimotornom polineuropatijom (DSPN), koji nisu imali ni jednu drugu dijabetesnu komplikaciju niti bilo kakve druge komorbiditete od značaja. Metode. Ukupno 32 bolesnika sa DPN i definitivnim prusustvom neuropatskog bola su upoređivani sa 32 bolesnika sa DSPN bez neuropatskog bola. Ispitanici su bili upareni po polu, starosti i trajanju bolesti. Korišćene su sledeće skale: Pain Detect Questionnaire, Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs, Douleur Neuropatathique EN 4 Question, Hamiltonova skala depresivnosti i anksioznosti, Neuropathy Impairment Score of the Lower Limb (NIS-LL) i Short Form 36 Health Survey Questionnaire  (SF-36). Rezultati. Bolesnici sa neuropatskim bolom su imali znatno težu DSPN mereno pomoću NIS-LL (p < 0,01). Bolesnici sa neuropatskim bolom su se češće bavili fizičkim poslovima (p < 0,05) i češće su imali simptome i depresije (p < 0,05) u odnosu na bolesnike bez neuropatskog bola. Bolesnici sa neuropatskim bolom su imali značajno lošiji kvalitet života, kako u fizičkim, tako i u mentalnim domenima (p < 0,01). Nezavisni prediktori lošijeg kvaliteta života kod bolesnika sa DSPN su bili: prisustvo depresije (beta = -0,58, p < 0,01) i prisustvo neuropatskog bola (beta = -0,23, p < 0,05) – pilagođeno R2 = 0,4. Zaključak. Nezavisni prediktori lošijeg kvaliteta života kod bolesnika sa DSPN bili su prisustvo depresije i neuropatskog bola, što ukazuje na značaj njihovog ranog prepoznavanja i ranog lečenja.
Keywords: anksioznost; depresija; dijabetesne neuropatije; neuralgija; kvalitet života; faktori rizika; ankete i upitnici