Fudroajantno pneumokokno zapaljenje srednjeg uva sa meningoencefalitisom kod šestogodišnje devojčice - Čvorović, Ljiljana; Relić, Nenad; Rsovac, Snežana; Arsović, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Intrakranijalne komplikacije zapaljenja srednjeg uva još uvek se javljaju, uprkos velikom napretku u lečenju svih oblika zapaljenja. Predstavljaju ozbiljna stanja koja i dan danas ugrožavaju život bolesnika i zahtevaju brzu i preciznu dijagnostiku i adekvatno lečenje. Prikazujemo ilustrativan slučaj akutne, pneumokokne, supurativne upale srednjeg uva fudroajantnog toka sa širenjem infekcije u endokranijum i razvojem meningoencefalitisa i hidrocefalusa. Prikaz bolesnika. Šestogodišnja devojčica hospitalizovana je na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, Srbija, zbog visoke febrilnosti, glavobolje, povraćanja i pogoršanja stanja svesti. Kompjuterizovana tomografija endokranijuma i temporalne kosti pokazala je edem mozga i hipodenzni sadržaj u celulama levog mastoida i kavuma timpani. Postavljena je dijagnoza akutnog zapaljenja srednjeg uva sa meningoencefalitisom i započeta je intenzivna antibiotska terapija i mehanička ventilacija na odeljenju intenzivne nege. Lumbalna punkcija i hemokultura pokazale su pneumokoknu infekciju. Zbog neadekvatnog odgovora na konzervativni tretman i pogoršanja opšteg stanja, devojčica je operisana i načinjena je implantacija aeracione cevčice sa mastoidektomijom levo. Nakon toga došlo je do inicijalnog poboljšanja opšteg stanja, da bi od desetog postoperativnog dana stanje ponovo počelo da se pogoršava. Zbog toga je odlučeno da se načini radikalna timpanomastoidektomija levo koja je i urađena četrnaestog postoperativnog dana. Dvadeset drugog dana nakon druge operacije urađena je magnetna rezonanca endokranijuma i dijagnostikovan je otički hidrocefalus koji je neurohirurški zbrinut istog dana postavljanjem ventrikulo-peritonealnog šanta. Zaključak. Intrakranijalne komplikaci je akutnog zapaljenja srednjeg uva kod dece ekstremno su retke. Lečenje dece sa ovim komplikacijama je multidisciplinarno. Hirurško lečenje uva ne treba odlagati, a izbor tipa otohirurške intervencije treba se individualno prilagoditi. Audiološke i neurološke komplikacije bolesti su česte i dodatno produžavaju i otežavaju lečenje
Keywords: otitis medija, supurativni; meningoencefalitis; hidrocefalus; hirurgija, operativna; antibiotici