Korelacija vrednosti gustine kosti dobijene pomoću kompjuterizovane tomografije konusnim zrakom i primarne stabilnosti implantata – klinička studija - Mikić, Mirko; Vlahović, Zoran; Nenezić, Dragoslav; Videnović, Goran; Ilić, Danijela; Mladenović, Raša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Postoje mnogobrojne studije o korisnosti kompjuterizovane tomografije (KT) u proceni volumena i morfologije kosti, kao i o odnosu između KT i primarne stabilnosti implantata. Međutim, malo je podataka o povezanosti gustine kosti i vrednosti primarne stabilnosti implantata. Cilj studije bio je da se ispita povezanost gustine kosti dobijene putem KT konusnim zrakom i vrednosti primarne stabilnosti. Metode. Klinička prospektivna eksperimantalna studija je obavljena kod 38 zdravih pacijenata sa nedostatkom jednog zuba u bočnoj regiji. Planirana je ugradnja samourezujućih Bredent Blue Sky Narrow dentalnih implantata dimenzija 3,5 × 10 mm. U preoperativnoj pripremi urađen je snimak KT konusnim zrakom na aparatu Planmeca, a zatim su u softveru aparata za KT konusnim zrakom (Romexis) izvršena preimplantološka merenja i planiranja. Srednja vrednost prosečne gustine kosti je automatski dobijena i izražena u Hounsfield jedinicama (HU). Nakon postavljanja implantata izvršili smo merenja primarne stabilnosti implantata pomoću Osstell aparata. Rezultati. Od 38 pacijenata uključenih u studiju, 68,4% je bilo muškog, a 31,6% ženskog pola. Aritmetička sredina izmerene gustine kosti svih ispitanika u istraživanju iznosila je 536,2 HU. Aritmetička sredina primarne stabilnosti dentalnih implantata svih ispitanika u istraživanju iznosila je 68,7 ISQ. Utvrđena je statistički značajna jaka pozitivna povezanost HU i ISQ (r = 0,744, p < 0,001). Više vrednosti HU bile su povezane sa višim vrednostima ISQ. U modelu multivarijantne linearne regresije statistički značajni prediktori viših vrednosti ISQ bili su: muški pol (B = 4,669; p = 0,047) i više vrednosti HU (B = 0,032; p < 0,001). Zaključak. U našoj kliničkoj studiji smo pokazali da postoji statistički značajna jaka pozitivna povezanost između gustine kosti izražene HU jedinicama, izmerene u softveru aparata za KT konusnim zrakom i primarne stabilnosti dentalnih implantata izraženih u ISQ jedinicama.
Keywords: kost, gustina; tomografija, kompjuterizovana, konusna; implantati, stomatološki; lečenje, ishod