Timektomija neposredno po završetku miastenične krize - Martić, Vesna; Marić, Nebojša; Djordjević, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Miastenična kriza dovodi do brze progresije miastenične slabosti koja je udružena sa respiratornom i bulbarnom disfunkcijom. Kako nije strogo prihvaćen nijedan standard u lečenju svih bolesnika u krizi, u radu smo prikazali naša iskustva u lečenju jednog takvog bolesnika. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik, star 22 godine, sa klinički, farmakološki i imunološki dijagnostikovanom seropozitivnom generalizovanom miastenijom gravis nestabilnog toka. Tokom prvih 6 meseci bolesti registrovana su tri pogoršanja, dok se poslednje razvilo u miasteničnu krizu. Bolesnik je intubiran, ranijа antiholinesterazna i imunosupresivna terapija su korigovane, a on je, tokom krize, lečen izmenama plazme i humanim imunoglobulinima. Posle timektomije, izvršene 3 sedmice posle ekstubacije, bolesnik je bio stabilan. Zaključak. Napredak u lečenju miastenične krize tokom poslednjih decenija dramatično je poboljšao prognozu miastenične krize. Timektomija je korisna u prevenciji ponavljanih miasteničnih kriza.
Keywords: miastenia gravis; dijagnoza; timektomija; kritična stanja; lečenje, ishod