Primena algoritama veštačke inteligencije za ispitivanje korelacije stanja oralnog zdravlјa i ponašanja adolescenata u vezi sa oralnim zdravlјem - Gajić, Milica; Lalić, Maja; Kalevski, Katarina; Lazić, Emira; Pavlović, Maja; Ivanović, Mirjana; Milić, Jasmina; Matijević, Dušanka; Vojinović, Jovan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilј. Period adolescencije karakterišu burne emocionalne, fizičke i fiziološke promene. Javlјaju se brojni faktori rizika koji mogu ugroziti oralno zdravlјe adolescenata jer se uticaj roditelјa smanjuje, a raste uticaj okoline i vršnjaka. Stoga je glavni cilј istraživanja bio da se utvrdi ponašanje adolescenata u vezi sa oralnim zdravlјem, pri čemu je primenjena nova statistička metoda – algoritmi veštačke inteligencije. Metode. U prvom delu istraživanja, prikuplјeni su podaci o ponašanju adolescenata u vezi sa oralnim zdravlјem. Korišćen je upitnik Univerziteta u Hirošimi (Hiroshima University Dental Behavioral Inventory – HU DBI), koji je proširen sa tri pitanja. Drugi deo istraživanja obuhvatio je klinički pregled. Istraživanje je sprovedeno na Stomatološkom fakultetu u Pančevu, Srbija. Za jedinicu posmatranja izabrani su učenici prvog i drugog razreda srednje škole. Veličina ukupnog uzorka bila je 374 ispitanika (128 ispitanika muškog pola i 246 ispitanika ženskog pola). Za analizu podataka, pravlјenje baze podataka u digitalnoj formi, obradu podataka standardnim statističkim metodama i metodom Dekompozicija na singularne vrednosti [Singular Value Decomposition (SVD)], korišćen je Piton (Python) programski jezik. Rezultati. Algoritmi veštačke inteligencije klasterifikovali su ispitanike u dve grupe, na osnovu njihovih odgovora iz HU DBI upitnika. Na ovaj način se pokazao i dokazao kvalitet metode i potreba za analizama ovog tipa u stomatološkim studijama. Zaklјučak. Na osnovu rezultata dobijenih primenom algoritama veštačke inteligencije mogli smo zaklјučiti da bi bilo logičnije da se ispitanici klasterifikuju u karakteristične grupe i zatim analiziraju, nego da se dele i posmatraju po polu, jer je to intuitivna podela.
Keywords: usta; zdravlje; inteligencija, veštačka; adolescencija; algoritmi