Stanje tvrdog i mekog periimplantnog tkiva u estetskoj regiji gornje vilice posle prezervacije alveolarnog grebena beta-trikalcijum fosfatom sa kolagenom tip I: Studija sa jednogodišnjim periodom praćenja - Jurišić, Tamara; S. Milić, Marija; S. Todorović, Vladimir; Živković, Marko; Jurišić, Milan; Milić-Lemić, Aleksandra; Tihaček-Šojić, Ljiljana; Brković, Božidar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Posle ekstrakcije zuba, dimenzionalne promene alveolarnog grebena u estetskoj regiji gornje vilice za posledicu često imaju nedovoljnu količinu kosti za ugradnju zubnih implanata. U vezi sa tim, primenjuju se različiti koštani zamenici sa ciljem očuvanja dimenzija alveolarnog grebena posle ekstrakcije zuba. Cilj rada bio je da se, posle prezervacije alveolarnog grebena beta-trikalcijum fosfatom (TCP) sa kolagenom tip 1, sa barijernom membranom i mukoperiostalnim režnjem i bez nje, ispitaju i uporede klinički ishodi zarastanja posle ugradnje zubnih implanata u estetskoj regiji gornje vilice, tokom jednogodišnjeg perioda praćenja. Metode. Dvadeset zdravih bolesnika podeljeno je u dve grupe: C (beta TCP/kolagen tip 1 bez barijerne membrane i mukoperiostalnog režnja) i C+M (beta TCP/kolagen tip 1 sa barijernom membranom i mukoperiostalnim režnjem). Praćeni su uobičajeni klinički parametri ishoda terapije: implantna stabilnost (analiza rezonantne frekvence), stanje mekih tkiva (indeks krvarenja, plak indeks, širina pripojne mukoze, recesija gingive) i nivo periimplantnog koštanog tkiva na retroalveolarnom radiogramu. Rezultati. U C+M grupi, implantna stabilnost posle 12 nedelja bila je značajno veća u odnosu na primarnu stabilnost. U C+M grupi, širina keratinizovane gingive bila je značajno manja posle 3, 6, 9 i 12 meseci u odnosu na C grupu. Recesija gingive bila je značajno veća u C+M grupi u odnosu na C grupu posle 9 i 12 meseci. Zaključak. Razmatrajući stabilnost mekog i tvrdog periimplantnog tkiva, terapija zubnim implantima može biti uspešna prilikom ugradnje u estetskoj regiji gornje vilice.
Keywords: implanti, stomatološki; zub, ekstrakcija; kost, zamenici; kalcijum fosfati; kolagen; maksila