Strma keratometrija i centralna pahimetrija nakon kornealne kolagen cross-linking procedure kod bolesnika sa keratokonusom - Resan, Mirko; Vukosavljević, Miroslav; Stanić, Elisaveta; Kovač, Bojan; Ristić, Dragana; Petrović, Maja; Pajić-Eggspuehler, Brigitte; Pajić, Bojan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Keratokonus je oboljenje oka koje uzrokujeprogresivno tanjenje kornee. “Cross-linking” (CXL) proceduraprimenjuje se u lečenju početnih progredijentnih formikeratokonusa. Ona ima za cilj da pojača biomehaničku stabilnosttkiva strome rožnjače čime usporava, odnosno zaustavljaprogresiju ektatičnog procesa. Cilj rada bio je ispitivanjeuticaja CXL procedure na vrednosti strme keratometrije(K2) i centralne pahimetrije (CCT) šest meseci posle izvedeneintervencije kod bolesnika obolelih od keratokonusa.Metode. U kliničku prospektivnu kohortnu studiju bilo jeuključeno 30 očiju (29 bolesnika) obolelih od keratokonusa.U cilju dijagnostike keratokonusa i daljeg praćenja, svakombolesniku obavljen je pregled na Allegro Oculyzer-u kojimsu dobijeni parametri kornealne topografije i za studiju bitniparametri: K2 i CCT, preoperativno i šest meseci postoperativno.CXL procedura izvedena je po modifikovanom Drezdenskomprotokolu. Rezultati. Srednja vrednost K2 preoperativnoiznosila je 49,01 ± 3,99 dioptrija (Dpt), dok je šest meseci postoperativno bila 48,06 ± 4,46 Dpt. Prosečnokod svih bolesnika šest meseci postoperativno došlo je dosmanjenja vrednosti K2 za 0,95 Dpt. Student-ov t-test vezanoguzorka pokazao je da za prosečno smanjenje vrednostiK2, d = 0,95 Dpt, postoji visoko statistički značajna razlika(t = 3,381; p < 0,01). Srednja vrednost CCT preoperativnobila je 480,17 ± 36,62 μm, dok je 6 meseci postoperativnoiznoila 444,37 ± 45,01 μm. Prosečno, kod svih pacijenata 6meseci postoperativno došlo je do smanjenja vrednosti CCTza 35,8 μm. Student-ov t test vezanog uzorka pokazao je daza prosečno smanjenje vrednosti CCT od d = 35,8 μm postojivrlo visoka statistička značajnost (t = 6,40; p < 0,001).Zaključak. CXL procedura u lečenju keratokonusa sa dokazanomprogresijom, dovodi do značajnog smanjenja strmekeratometrije i značajnog smanjenja centralne pahimetriješest meseci postoperativno. Efektom smanjenja strme keratometrijeCXL procedura je efikasna u lečenju keratokonusa,posebno njegovih početnih stadijuma.
Keywords: keratokonus; kornealna topografija; kornea, pahimetrija; kolagen