Biohemijska i funkcionalna ispitivanja kvaliteta koncentrata trombocita - Vacić, Nebojša; Antić, Ana; Stanojković, Zoran; Vučić, Miodrag; Lazarević, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Priprema koncentrata trombocita (KT) iz jedinice cele krvi je metoda uslovljena velikim brojem faktora koji pojedinačno ili udruženo mogu imati značajan uticaj na kvalitet konačnog proizvoda. Kvalitet koncentrata trombocita određen je kriterijumima definisanim u Vodiču za pripremu, korišćenje i obezbeđenje kvaliteta Evropskog komiteta za transfuziju krvi Saveta Evrope. Cilj istraživanja bio je da se ispita kvalitet KT dobijenih izdvajanjem iz “buffy coat”-a (BC) i izdvojiti faktore koji doprinose poboljšanju kvaliteta i standardizaciji KT. Metode. Ispitivanje je obuhvatilo ukupno 80 KT izdvojenih iz BC prema standardnoj proceduri pripreme u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu. Kvalitet KT određivan je na osnovu zapremine produkta i laboratorijskih testiranja prvog (KT1), trećeg (KT3) i petog dana skladištenja (KT5). Određivan je broj trombocita, zaostalih eritrocita i leukocita, parcijalni pritisak kiseonika i ugljen-dioksida (pO2, pCO2), pH, sterilnost i agregacija trombocita izazvana dodavanjem 3,2; 6,4 i 9,6 μg kolagena/mL (impedantna agregometrija). Rezultati. Nađen je statistički značajno manji broj trombocita, pO2, pCO2 i pH u uzorcima KT3 i KT5 (p
Keywords: trombociti; referentni standardi; krv, hemijske analize; trombociti, agregacija; trombociti, broj