Neuobičajena lokalizacija metastaza karcinoma renalnih ćelija - Fejsa Levakov, Aleksandra; Amidžić, Jelena; Ilić Sabo, Jelena; Lakić, Tanja; Vojinov, Saša; Grbić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Karcinom bubrežnih ćelija (renal cell carcinoma) je najčešćimaligni tumor bubrega (90%). Metastaza karcinomabubrežnih ćelija u bazu jezika je izuzetno retka. Prikaz bolesnika.Bolesniku starosti 74 godine dijagnostikovan jetumor bubrega. Izvršena je radikalna nefrektomija sa evakuacijomregionalnih limfnih čvorova, bez primene dodatnogterapijskog protokola. Nakon perioda bez bolesti (disease freeperiod) u trajanju od dve godine, bolesnik se javio sa simptomomotežanog gutanja. Ultrazvučnim pregledom utvrđenoje prisustvo metastaza u brojnim organima, dok je biopsijomdokazana metastaza i u bazu jezika. Zaključak. Poredprimene radikalne hiruške terapije, veliku pažnju trebaposvetiti redovnoj sistematskoj kontroli bolesnika sa dokazanom/operisanom malignom bolešću. Rano prepoznavanjei dijagnostikovanje metastaza, naročito u bazu jezikaomogućava olakšanje tegoba bolesnika, kao i mogućnost zaproduženje perioda preživljavanja, bez obzira na nepovoljnuprognozu kod postojanja raširene bolesti.
Keywords: karcinom, bubrežnih ćelija; neoplazme, metastaze; dijagnoza; lečenje, ishod