Aerobno fizičko vežbanje i nivoi prolaktina u krvi tokom dojenja kod žene sa Hašimoto tireoiditisom - Bubnjević, Ksenija; Ugarković, Dušan; Kovačević, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje isključivo dojenje tokom prvih šest meseci nakon rođenja novorođenčeta. Mnogobrojni su faktori koji utiču na proizvodnju mleka. Fizičko vežbanje može značajno uticati na lučenje prolaktina u krvi. Prikaz slučaja. Ispitanica u ovoj studiji bila je prvorotka (33 godine) sa dijagnostikovanim Hašimoto tireoiditisom i jednoplodnom trudnoćom. U trudnoći i nakon porođaja nastavila je sa kontinuiranim vežbanjem lakog do umerenog intenziteta. Ustanovljeno je da ovakvo vežbanje, tokom prvih šest meseci nakon porođaja, nije imalo negativni uticaj na nivo prolaktina u krvi i rast i razvoj odojčeta. Zaključak. U ovoj studiji slučaja, aerobno vežbanje lakog do umerenog intenziteta nije imalo negativnog uticaja na nivo prolaktina u krvi tokom prvih šest meseci nakon porođaja kod žene sa Hašimoto tireoiditisom.
Keywords: dojenje; hipotireoidizam; prolaktin; vežbanje