Subjektivne mere ishoda i klinička evaluacija terapije dentalnim implantatima kod starije populacije – studija preseka - Dragović, Svetlana; Lazić, Zoran; Dragović, Miroslav; Vukadinović, Miroslav; Miličić, Biljana; Špadijer Gostović, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Poremećaj oralnog zdravlja je od značaja za opšte zdravlje i kvalitet života starijih osoba. Cilj studije preseka bio je da se procene klinički parametri i subjektivne mere ocene dugogodišnje terapije dentalnim implantatima, primenjene kod bezubih i krezubih osoba starijih od 65 godina. Metode. Ukupno, 38 ispitanika sa 168 implantata bilo je uključeno u studiju preseka i podvrgnuto kliničkom i radiološkom pregledu. Stopa preživljavanja implantata, stopa gubitka implantata i druge komplikacije praćene su i analizirane. Svi ispitanici su popunjavali upitnik Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) i odgovarali na pitanja uz korišćenje Vizuelno analogne skale (VAS) koja su se odnosila na njihovo iskustvo i zadovoljstvo celokupnom implantološkom terapijom. Univarijantni i multivarijantni regresioni modeli korišćeni su za proveru korelacije između uticaja implantološke terapije na kvalitet života i zadovoljstvo pacijenata terapijom. Rezultati. Stopa preživljavanja implantata bila je 94,3%. Zastupljenost implantata bez komplikacija iznosila je 73,2% (123), dok su se biološke i tehničke komplikacije dogodile kod 17,3% (29) i 9,5% (16) implantata, redom. U odnosu na kvalitet života, statistički značajna razlika pronađena je samo kod poređenja grupa sa mobilim i fiksnim zubnim nadoknadama (p = 0,001). Multivarijantni regresioni model pokazao je da je stepen zadovoljstva oblikom i veličinom zubnih nadoknada značajno povezan sa nižim ukupnim skorom OHIP-14 upitnika, što ukazuje na bolji kvalitet života. Zaključak. Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da se terapija dentalnim implantatima kod osoba starije životne dobi može smatrati predvidivim dugoročnim terapijskim izborom s obzirom na visoku stopu preživljavanja implantata, minimalne komplikacije, kao i statistički značajno bolji kvalitet života ustanovljen u grupi sa fiksnim protetskim nadoknadama.
Keywords: zubi, implantati; stare osobe; ankete i upitnici; kvalitet života; bolesnik, zadovoljstvo