Antitumorska aktivnost i mehanizam delovanja polifenolima bogatih ekstrakata i soka korena rena in vitro - Petrović, Vidosava; Četojević-Simin, Dragana; Milanović, Maja; Vulić, Jelena; Milić, Nataša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Poznato je da polifenoli biljaka poseduju antimutagenu, antikancerogenu, antivirusnu i antioksidativnu aktivnost. Cilj ovog rada bio je ispitivanje bioaktivnog potencijala soka i ekstrakata korena Armoracia rusticana: određivanje polifenolnog sastava, in vitro antitumorske aktivnosti i mehanizma ćelijske smrti Metode. Primenom tečno-tečne ekstrakcije izolovane su i razdvojene polarne od nepolarnih komponenti, a HPLC metodom identifikovana su i kvantifikovana polifenolna jedinjenja. Antiproliferativna aktivnost ekstrakata i soka korena rena ispitana je in vitro na tumorskim ćelijskim linijama: karcinoma grlića materice (HeLa), adenokarcinoma dojke (MCF7 i MDA-MB-231), adenokarcinoma debelog creva (HT-29), adenokarcinoma pluća (A549), adenokarcinoma prostate (PC-3), karcinoma kože (Hs 294T), karcinoma jetre (Hep G2), kao i na ćelijskim linijama karcinoma jetre pacova (H-4-II-E) i normalnim fetalnim ćelijskim linijama pluća (MRC-5) upotrebom sulforodamin B testa. Mehanizam ćelijske smrti određen je detekcijom apoptoze i nekroze upotrebom Cell Death Detection ELISAPLUS kompleta. Rezultati. Dihlormetanski ekstrakti korena rena imali su najveći sadržaj katehina, p-hidroksibenzoeve, siringinske i galne kiseline (pulpa, E1), i epikatehina (sok, E3). Utvrđena je snažna i neselektivna antiproliferativna aktivnost hloroformskih i dihlormetanskih ekstrakata i soka korena rena, sa najsnažnijim delovanjem na ćelijske linije jetre, dojke i pluća. Dobijene IC50 vrednosti bile su u niskom rasponu koncentracija  (IC50 = 3,49–26,5 µg/mL) i u visokim razblaženjima (IC50 = 418–1590). Sok i hloroformski ekstrakt soka rena (E4) pokazali su snažnu, nepoželjnu sposobnost indukcije nekroze. Zaključak. Hloroformski i dihlormetanski ekstrakti, kao i sok korena rena ispoljili su su snažnu i neselektivnu antiproliferativnu aktivnost in vitro, sa nekrozom kao dominantnim mehanizmom ćelijske smrti. U cilju iskorišćenja bioaktivnog potencijala korena rena, neophodna su dalja ispitivanja i izolacija aktivnih komponenti sa povoljnijim odnosom indukcije apoptoze i nekroze.
Keywords: ren; fenoli; antineoplastici; in vitro; ćelija, smrt; apoptoza