Povezanost učestalosti pada, straha od pada i funkcionalne sposobnosti kod žena starosti 65 godina i više - Ivanović, Sunčica; Trgovčević, Sanja; Kocić, Biljana; Tomašević-Todorović, Snežana; Jeremić-Knežević, Milica; Knežević, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilј. Povećana tendencija ka padu s posledičnom pojavom povreda zbog smanjenja funkcionalne sposobnosti je jedan od mnogih problema koji se javljaju kod starijih osoba. Cilj rada je bio utvrditi razlike u funkcionalnim sposobnostima i izraženosti straha od pada između žena starosti 65 godina i više koje su doživele pad u poslednjih 12 meseci i onih koje to nisu. Metode. U ovu studiju preseka je bilo uključeno 236 žena starosti 65 godina i više. Istorija pada je dobijena na osnovu ankete, strah od pada procenjen je na osnovu Internacionalne skale za procenu zabrinutosti zbog pada (Falls Efficacy Scale International – FESI), dok je funkcionalna sposobnost merena preko Lotonove skale za procenu instrumentalnih aktivnosti svakodnevnog života (The Lawton Instrumental Activities of Daily Living – IADL). Rezultati. Nešto manje od polovine žena u uzorku prijavile su jedan ili više padova u poslednjih 12 meseci. Koeficijenti korelacije između funkcionalne sposobnosti i straha od pada, kod grupa G1 i G2, dostigli su statističku značajnost. Potvrđena je jaka i negativna korelacija između IADL i FESI skora za obe grupe, G1 (ρ = -0.695; p < 0.001) i G2 (ρ = -0.657; p < 0.001). Zaklјučak. Poboljšanje funkcionalnih sposobnosti kod žena starosti 65 godina i više mogao bi smanjiti rizik od pada u ovoj populaciji.
Keywords: accidental falls; aged; women; fear; motor activity