Dentalni aspekti bulimije praćene povraćanjem - Manevski, Jovana; Stojšin, Ivana; Vukoje, Karolina; Janković, Ognjenka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Bulimija je često praćena učestalim povraćanjem, koje u dužem vremenskom periodu može rezultirati ireverzibilnim gubitkom zubnog tkiva, koje se manifestuje dentalnim erozijama. Učestalo povraćanje, kserostomija, loša oralna higijena i kisela sredina pogoduju i razvoju karijesa. Cilj rada bio je utvrđivanje prisustva, lokalizacije i stepena dentalnih erozija upotrebom Basic Erosive Wear Examination (BEWE) indeksa, kao i utvrđivanje vrednosti indeksa karijesnih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) kod obolelih od bulimije praćene povraćanjem. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 30 ispitanika obolelih od bulimije praćene povraćanjem i 30 zdravih ispitanika. Korišćene su metode anketnog ispitivanja (upitnik) i kliničkog pregleda. Klinički pregled podrazumevao je intraoralnu inspekciju uz beleženje statusa prisutnih zuba upotrebom BEWE i KEP indeksa. Rezultati. Utvrđeno je da su dentalne erozije bile značajno češće kod obolelih od bulimije praćene povraćanjem u odnosu na zdrave ispitanike (χ2 = 5.963, p
Keywords: bulimija; zub, karijes; usta, zdravlje; rizik, procena; ankete i upitnici; zub, erozija; povraćanje