Metastaza malignog melanoma u ileum - Živojinov, Mirjana; Lakić, Tanja; Ilić-Sabo, Jelena; Trivunić Dajko, Sandra; Ivanov, Dejan; Živojinov, Srdjan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Maligni melanom je tumor koji se razvija od melanocita, ćelija koje proizvode pigment melanin, te se ovaj tip tumora može razviti u bilo kom delu tela koji sadrži ove ćelije. Melanom je ređi od drugih tumora kože, ali predstavlja uzuzetno agresivan tip tumora kože koji vrlo rano daje metastaze i pripisuje mu se oko 75% slučajeva smrtnog ishoda zbog tumora kože. U početnoj fazi tumor ima horizontalan rast, te je vrlo značajno što ranije dijagnostikovanje promene. Vremenom tumor dobija i vertikalnu fazu rasta, te upravo od dubine invazije (Breslow) zavisi pojava metastaza. Tumor metastazira ne samo u regionalne limfne čvorove, već i u jetru, pluća, mozak i skoro svako mesto koje može biti naseljeno hematogenim putem. Prikaz bolesnika. U radu su prikazana dva bolesnika koja su hitno hirurški zbrinuta u Urgentnom centru Vojvodine zbog kliničkih simptoma i znakova ileusa. U oba slučaja urađene su resekcije ileuma sa terminalnom ileostomijom. Učinjena je patohistološka analiza i na osnovu imunohistohemije i morfološke slike u oba slučaja je postavljena dijagnoza metastaze malignog melanoma u ileum. Zaključak. Kod bolesnika kojima je dijagnostikovan maligni melanom kože sa simptomima bolova u stomaku i/ili anemijom, primena modernih imidžing tehnika je imperativ u cilju postavljanja rane dijagnoze gastrointestinalnih metastaza tog tumora. Brza detekcija i radikalna resekcija mogu doprineti dužini preživljavanja ovih bolesnika.
Keywords: dijagnoza; imunohistohemija; creva, opstrukcija; melanom; neoplazme, metastaze; hirurgija, operativne procedure; lečenje, ishod