Jatrogena masna embolija pluća posle hirurške intervencije kod bolesnika sa masnom jetrom - Mitrović, Dragan; Lazarević, Svetlana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Masna embolija je prisustvo masnih kapi u plućnoj i perifernoj cirkulaciji. Kada se prevaziđu kompenzatorne mogućnosti plućne cirkulacije, njena opstrukcija masnim kapima može dovesti do akutnog plućnog srca. Prikaz bolesnika. Prikazan je muškarac, star 78 godina kod koga je došlo do disekcije aneurizme trbušne aorte. Učinjena je hitna hirurška intervencija – aorto-bifemoralno premošćenje dakronskim graftom. Uprkos primenjenim merama lečenja smrtni ishod nastupio je sledećeg dana. Obdukcijom je ustanovljeno da je uzrok smrti hipovolemijski šok. Obdukcijom nisu ustanovljeni prelomi kostiju (takođe, ni prelomi grudne kosti, niti rebara, koji su mogli nastati prilikom reanimacije) ili povrede potkožnog masnog tkiva ili drugih organa (izuzimajući organe na kojima je izvršena hirurška intervencija). Međutim, nađena je i bolest masne jetre, sitna supkapsularna krvarenja (potvrđena mikroskopskim pregledom), kao i prisustvo masnih kapi u hepatičkim venama, kao i krvnim sudovima pluća, tj. ustanovljena je masna embolija pluća [potvrđena hematoksilin-eozin (H/E) i Sudan III bojenjem], što je moglo biti doprinoseći uzrok smrti. Zaključak. Prikazani slučaj pokazuje da masna embolija pluća ili čak sistemska masna embolija mora biti uzeta u obzir kao mogući jatrogeni uzrok neočekivane smrti bolesnika sa masnom jetrom, potvrgnutih elektivnom hirurškom zahvatu. Patolozi moraju biti svesni ove činjenice, pošto masnu emboliju nije lako prepoznati na rutinskim H/E bojenjima, zbog čega se moraju primeniti neka od specijalnih tehnika bojenja.
Keywords: embolija, masna; aneurizma, ruptura; postoperativne komplikacije; pluća, embolija; jetra, masna infiltracija; dijagnoza, diferencijalna; smrt