Značaj učestalosti populacije CD14+B7-H4+ ćelija koje odgovaraju mijeloidnim supresivnim ćelijama (MDSC) u krvi i tumorskoj mikrocirkulaciji bolesnika sa karcinomom pluća - Vuković, Jelena; Karličić, Vukojica; Ristić, Saša; Stanojević, Ivan; Nikolić, Nevena; Štefik, Debra; Jović, Milena; Abazović, Džihan; Supić, Gordana; Vojvodić, Danilo; Pavlović, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Mijeloidne supresorske ćelije [myeolid derived suppressor cells (MDSCs)] negativno regulišu imunski odgovor nizom inhibitornih mehanizama koji konačno omogućavaju rast tumora. Ispoljavanje B7-H4 je značajno povezano sa lošim ishodom, kao i promocijom proliferacije, invazije i migracije ćelija tumora kod bolesnika sa različitim tipovimakarcinoma. Podaci koji prikazuju ispoljavanje B7-H4 u tumorima pluća, na tumorskim ili imunskim ćelijama, su i dalje retki. Cilj rada bio je utvrditi i korelirati zastupljenost CD14+B7-H4+ ćelija sličnih MDSCs (CD14+B7-H4+ MDSCs) u krvi i mikrocirkulaciji tumora pluća sa kliničkim stadijumom, histološkim tipom tumora, tumor nodus metastaza (TNM) stadijumom, nodalnim statusom i raširenošću bolesti. Metode. U studiju je bilo uključeno 44 bolesnika sa karcinomom pluća (III i IV klinički stadijum) i 30 zdravih osoba. Zastupljenost (%) CD14+B7-H4+ MDSCs je bila utvrđena protočnom citometrijom u krvi i mikrocirkulaciji tumora svakog bolesnika. Rezultati. Zastupljenost  CD14+B7-H4+ MDSCs bila je značajno veća u uzorcima bolesnika u odnosu na kontrole. CD14+B7-H4+ MDSCs u uzorku tumora su bile značajno brojnije u odnosu na uzorak krvi istog bolesnika. Bolesnici III kliničkog stadijuma imali su povećane vrednosti CD14+B7-H4+ MDSCs u odnosu na one u IV stadijumu, u obe vrste uzoraka. Prema histološkom tipu, bolesnici sa sitnoćelijskim karcinomom pluća imali su najveće vrednosti CD14+B7-H4+ MDSCs, značajno povećane u odnosu na bolesnike sa skvamoznim ili giganto-ćelijskim tipom tumora. Veličina tumora bila je direktno udružena sa brojem CD14+B7-H4+ MDSCs, u obe vrste uzoraka. Zahvaćenost limfnih žlezda bila je udružena sa postepenim povećanjem vrednosti CD14+B7-H4+ MDSCs, sa najvećim vrednostima u N3 grupi, u obe vrste uzoraka. Na kraju, detektovali smo veće vrednosti CD14+B7-H4+MDSCs u uzorcima bolesnika bez metastaza. Zaključak. Vrednosti CD14+B7-H4+ MDSCs kod bolesnika sa karcinomom pluća značajno su povezane sa histološkim tipom tumora, zahvatanjem limfnih čvorova, stepenom raširenosti bolesti i veličinom tumora. S obzirom na visoke vrednosti u mikrookruženju tumora pluća zajedno sa njihovim imunosupresivnim kapacitetima, CD14+B7-H4+ MDSCs mogu predstavljati važan promovišući faktor u patofiziologiji karcinoma pluća.
Keywords: pluća, neoplazme; ćelije supresori; imunološki faktori; neoplazme, metastaze; citometrija, protočna; histologija.