Trend primene lekova u bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju - Ljubojević, Gordana M.; Mastikosa, Milan; Dostanić Došenović, Tanja; Novaković Bursać, Snježana; Tomić, Nataša; Talić, Goran; Škrbić, Ranko; Stojiljković, Miloš P. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Praćenjem potrošnje lekova mogu se identifikovati farmakoterapijski problemi i unaprediti racionalna primena lekova, te je cilj ovog istraživanja bio da se utvrdi i analizira potrošnja lekova u bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju tokom perioda 2011–2016. godine. Metode. Potrošnja lekova praćena je i analizirana pomoću ATC/DDD metodologije (anatomsko-terapijsko-hemijska klasifikacija/definisane dnevne doze) i izražena kao broj DDD/100 bolničkih dana. Korišćene su vrednosti DDD prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Trend potrošnje lekova analiziran je putem parametra Compound Aggregate Growth Rate (CAGR) koji se definiše kao prosečna godišnja stopa promene neke vrednosti u periodu posmatranja. Rezultati. Broj bolničkih dana rastao je tokom šestogodišnjeg perioda (CAGR 1,8% godišnje). Ukupan broj DDD lekova izdatih na odeljenja i broj DDD/100 bolničkih dana pokazali su pad (CAGR -2,0% i -3,7%, respektivno). Dnevna potrošnja lekova je finansijski varirala od 1,38 KM u 2013. do 0,95 KM u 2016. godini, sa CAGR -1,8%. Najviše su korišćeni lekovi iz ATC grupa C, A, B, M i N koji su zajedno činili u proseku 77% godišnje potrošnje lekova tokom posmatranog perioda. Najzastupljeniji lekovi po potrošnji bili su hidroksikobalamin, alfa-lipoinska kiselina, enalapril, diklofenak, amlodipin, acetisalicilna kiselina, pantoprazol, paracetamol i bromazepam. Zaključak. Potrošnja lekova u našoj ustanovi bila je skromna i gotovo bez promena 2016. godine u odnosu na 2011. godinu. Osim prominentne potrošnje vitamina B12 i alfa-lipoinske kiseline, ustanovljena su i neka odstupanja od racionalnog propisivanja lekova poput prekomerne upotrebe diklofenaka u odnosu na ibuprofen, te značajna potrošnja inhibitora protonske pumpe. Potrebne su ciljane i kontinuirane edukacije radi unapređenja prakse propisivanja lekova.
Keywords: bolnice; medicina, fizikalna; lečenje lekovima; lekovi, korišćenje