Plazmablastni limfom kao redak uzrok subokluzivnih smetnji - Lukic, Snezana; Dragasevic, Sanja; Zgradic, Sanja; Todorovic, Milena; Djuranovic, Srdjan; Andjelic, Bosko; Popovic, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Najčešći uzroci subokluzivnih poremećaja u adheziji, Kronova bolest i neoplazme tankog creva. Plazmablastni limfom (PBL) je tip agresivnog difuznog krupnoćelijskog B nehočkinskog limfoma, koji je prvi put opisan u usnoj duplji kod HIV pozitivnih bolesnika. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik sa PBL tankog creva kao retkim uzrokom subokluzije, bez HIV infekcije i sa negativnom serologijom za hepatitis B, hepatitis C i infekciju Epštajn-Barovim virusom. Muškarac, star 73 godine, primljen je u naš Centar zbog jednogodišnje istorije bolova u trbuhu, gubitku telesne mase, dijareje (bez krvi), noćnog znojenja i svraba. Bolesniku je urađena kolonoskopija sa terminalnom ileoskopijom, pri kojoj je uzeta biopsija sluznice terminalnog ileuma. Rezultati patohistološkog i imunohistohemijskog ispitivanja su potvrdili dijagnozu PBL. Posle hemioterapije, bolesniku je urađena resekcija ileuma. Rezultat postoperativne patohistološke analize je potvrdio dijagnozu PBL. Bolesnik je lečen po protokolu CHOP (ciklofofamid, doksorubicin, vinkristin i prednizolon) tokom šest meseci. Fatalan ishod je nastupio zbog infarkta miokarda. Zaključak. Mada redak i neuobičajen, uzrok subokluzivnih tegoba može biti PBL ileuma. Kod našeg bolesnika krucijalni značaj za dalje lečenje je imala tačna patohistološka verifikacija promena aktiviranih u ileumu.
Keywords: kronova bolest; dijagnoza, diferencijalna; imunohistohemija; creva, neoplazme; creva, opstrukcija; limfomi, b-krupnoćelijski, difuzni; limfom, plazmablastni; lečenje, ishod