Stopa trajanja keramičkih inlej i onlej restaurativnih nadoknada sa jednom ili više površina u bočnim zubima posle 10-godišnjeg praćenja: sistematski pregled i meta analiza - Yun, Zou; Jing, Bai; Jing, Zhou Xiang (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Velik broj studija bavio se ispitivanjem veka trajanja keramačkih restaurativnih nadoknada na pojedinačnim zubima, dok je manji broj njih proučavao uticaj broja površina tih nadoknada na njihov vek trajanja. Cilj ove studije bio je da proceni stopu trajanja keramičkih inlej i onlej restaurativnih nadoknada sa jednom ili više površina u bočnim zubima posle 10-godišnjeg praćenja. Metode. Pretražene su baze PubMed, Web of Science, Cochrane Library, Embase i Wanfang radi pronalaženja radova objavljenih do 31. jula 2016. godine. Prikupljeni su radovi o randomizovanim kontrolisanim kliničkim ispitivanjima i nerandomizovanim kliničkim ispitivanjima, u koja su bili uključeni pacijenti sa oštećenjem bočnih zuba. Takođe, bila je procenjena pristrasnost i izvršena analiza osetljivosti u ovim publikacijama. Rezultati. U ovu meta-analizu bilo je uključeno pet studija sa 6 720 pacijenata. Rezultati su pokazali da je tokom desetogodišnjeg praćenja vek trajanja inlej i onlej keramičkih restaurativnih nadoknada sa dvostrukom površinom bio znatno duži od onih sa jednom površinom [hazard ratio (HR) = 2,11; 95% confidence interval (CI): 1,33–3,36, p = 0,002], kao i da je vek trajanja nadoknada sa tri površine bio duži od onih sa dve površine (HR = 2,50, 95% CI: 1,36–4,59, p = 0,003). Zaključak. Ova meta-analiza pokazuje da povećanje površina keramičkih inlej i onlej restaurativnih nadoknada produžava njihov vek trajanja tokom perioda od 10 godina.
Keywords: zub, trajne nadoknade; meta analiza; preživljavanje, stepen