Prevalencija depresije kod starih osoba i povezanost sa hroničnim bolestima - Gajović, Gordana; Kocić, Sanja; Radovanović, Snežana; Simić Vukomanović, Ivana; Janićijević, Katarina; Radević, Svetlana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Depresija je najčešci mentalni poremećaj koji pogađa oko 7% starije svetske populacije. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje prevalencije depresije u starijoj populaciji i njene povezanosti sa hroničnim oboljenjima. Metode. Istraživanje je sprovedeno u okviru nacionalne studije “Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije” 2013. godine. Kao istrument istraživanja korisćeni su upitnici kreirani u skladu sa upitnicima Evropskog istraživanja zdravlja – drugi talas. Za procenu prisustva simptoma depresije korišćen je the Patient Health Questionnaire-8 (PHQ-8). Povezanost prisustva depresivnih simptoma (zavisna varijabla) i skupa nezavisnih varijabli ispitana je univarijantnom i multivarijantnom logističkom regresijom. Rezultati. Rezultati ukazuju na stopu prevalencije depresije od 10,0% sa statistički značajnim razlikama među polovima – 12,6% kod žena i 6,5% kod muškaraca. Multivarijantna analiza je pokazala da postoje jake veze između depresije i multimorbiditeta [odds ratio (OR) = 1.89], hroničnog bola (OR = 2,35) i samoprocena lošeg zdravlja (OR = 8,37). Što se tiče pojedinačnih oboljenja, studija je pokazala da moždani udari dvostruko povećavaju šanse za pojavu depresije (OR = 1,82), dok prisustvo deformiteta donje kičme te šanse povećava za 27%. Zaključak. Depresija je veoma česta kod starijih osoba koje pate od hroničnih bolesti i stanja. Кljučno je omogućiti adekvatan skrining u ustanovama primarne zdravstvene zaštite kako bi se depresija dijagnostikovala u ranoj fazi i što pre započelo njeno lečenje.
Keywords: depresija; hronična bolest; komorbiditet; stare osobe; prevalenca; srbija