Uticaj dijalizne membrane obložene vitaminom E na oksidacioni stres u toku pojedinačne seanse on-line hemodijafiltracije - Antić, Svetlana; Draginić, Nevena; Pilčević, Dejan; Živković, Vladimir; Srejović, Ivan; Jeremić, Nevena; Petrović, Dejan; Jakovljević, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oksidacioni stres je značajan faktor rizika od razvoja kardiovaskularnih aterosklerotskih bolesti u populaciji bolesnika koji se leče redovnom hemodijalizom. Bioinkompatibilnost dijalizne membrane i povećana koncentracija endotoksina u rastvoru za hemodijalizu su dva glavna faktora koja mogu da podstaknu oksidacioni stres. Rad je imao za cilj da ispita uticaj membrane obložene vitaminom E na oksidacioni stres u toku pojedinačne seanse on-line hemodijafiltracije. Metode. Ispitana su 24 bolesnika koja su lečena on-line hemodijafiltracijom sa polisulfonskom dijaliznom membranom obloženom vitaminom E (Leoceed 21H), a zatim i polisulfonskom dijaliznom membranom neobloženom vitaminom E (FX800). Glavni parametri oksidacionog stresa, koji su praćeni, bili su: superoksidni anjon (O2-), vodonik peroksid (H2O2), reaktivne supstancije vezane za tiobarbituričnu kiselinu(TBARS), azotni oksid (NO2-), katalaza (CAT), superoksid dizmutaza (SOD) i aktivnost redukovanog glutationa (GSH). Za statističku analizu korišćeni su: Kolmogorov-Smirnov test, Student-ov t-test za vezane uzorke i Wilcoxon-ov test. Rezultati. On-line hemodijafiltracija sa high-flux polisulfonskom membranom obloženom vitaminom E statistički je značajno smanjivala koncentraciju TBARS i aktivnost SOD u serumu. Nakon seanse on-line hemodijafiltracije sa high-flux polisulfonskom membranom koja nije bila oboložena vitaminom E statistički se značajno povećala koncentracija H2O2 u serumu, dok se aktivnost SOD značajno smanjila. Kod ostalih ispitivanih parametara oksidacionog stresa nije utvrđena statistički značajna razlika između korišćenih membrane. Zaključak. Pojedinačna seansa on-line hemodijafiltracije sa polisulfonskom membranom obloženom vitaminom E statistički značajno utiče na oksidacioni stres. Koncentracija TBARS u serumu je statistički značajno niž posle pojedinačne seanse on-line hemodijafiltracije sa membranom obloženom vitaminom E. Smanjena aktivnost SOD mogla bi da bude posledica pojačanog gubitka mikroelemanata u toku seanase on-line hemodijafiltracije sa high-flux polisulfonskom membranom. Izbor bolesnika, on-line hemodijafiltracija sa polisulfonskom membranom obloženom vitaminom E kontinuirano u vremenskom periodu od 3–6 meseci i povećanje kapaciteta antioksidacione zaštite mogli bi da smanje rizik od kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta kod bolesnika na hemodijalizi.
Keywords: hemodijafiltracija; membrane, veštačke; stres, oksidativni; vitamin e