Prikaz bolesnika sa retkim tumorom bubrega – mucinozni tubularni vretenastoćelijski karcinom - Lakić, Tanja; Ilić, Aleksandra; Živojinov, Mirjana; Ilić Sabo, Jelena; Jeremić, Dimitrije; Grbić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Mucinozni tubularni vretenastoćelijski karcinom bubrega (MTSCC) je redak i nedavno opisan podtip karcinoma bubrežnih ćelija (RCC). Kao što mu ime kaže, tumor se sastoji od tri morfološki različite strukture: tubuli sačinjeni od kubičnih ćelija, zatim vretenaste ćelije i ekstracelularna sluz. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana 59-godišnja bolesnica koja je primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine zbog povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Nakon dijagnostičkih procedura, kompjuterskom tomografijom (CT) otkrivena je asimptomatska velika cista gornjeg pola levog bubrega kao uzgredni nalaz. Četiri meseca kasnije, nakon oporavka od traumatskih povreda, kontrolnim CT pregledom potvrđen je dobro ograničen tumor, promera 90 mm, ograničen na bubreg, zbog čega je izvršena radikalna nefrektomija. Histopatološkom analizom ustanovljeno je da se radi o nekrotičnoj tumorskoj masi sastavljenoj od tubula sagrađenih od kubičnih ćelija i snopova vretenastih ćelija, razdvojenih bledim mucinoznim materijalom u nekim područjima, dok su ostali delovi tumora bili bez produkcije mucina i prisustva atipije. Zaključak. MTSCC je varijanta papilarnog RCC, pa se obično pogrešno dijagnostikuje kao papilarni RCC sa sarkomatoidnom diferencijacijom. Zbog istog imunoprofila sa papilarnim RCC, histomorfologija predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze. MTSCC je tumor sa, generalno povoljnom prognozom i kompletna hirurška ekscizija je adekvatan tretman lečenja, iako su opisani pojedinačni slučajevi metastatske bolesti. Kod ove bolesnice nije bilo znakova bolesti godinu dana nakon operacije.
Keywords: bubreg, neoplazme; karcinom bubrežnih ćelija; karcinom bubrežnih ćelijaadenokarcinom, mucinozni; dijagnoza; nefrektomija; lečenje, ishod