Slučaj trovanja sa fatalnim ishodom koji uključuje interakciju lekova zbog inhibicije citohroma P450 - Kinoshita, Hiroshi; Tanaka, Naoko; Kumihashi, Mitsuru; Jamal, Mostofa; Ito, Asuka; Yamashita, Tadayoshi; Ameno, Kiyoshi (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Enzimi citohroma P450 (CYP) su odgovorni za metabolizam različitih lekova i hemikalija. Forenzički patolog treba da razmotri ne samo farmakodinamske interakcije između više lekova već i farmakokinetičke interakcije svakog leka u slučaju multiple ingestije lekova. Prikaz bolesnika. Žena u 40-im godinama, na lečenju od zavisnosti od alkohola, nađena je mrtva u svojoj kući. Medikolegalnom autopsijom nisu nađeni znaci koji bi upućivali na prirodni uzrok smrti. Kvantitativnom toksikološkom analizom nađeno je da su koncentracije levomepromazina, prometazina, dekstrometorfana, estazolama, klomipramina, risperidona i flunitrazepama u femoralnoj krvi bile: 0.750 µg/mL, 0.701 µg/mL, 0.332 µg/mL, 0.390 µg/mL, 0.216 µg/mL, 0.031 µg/mL, i 0.002 µg/mL, redom, uz etil alkohol u krvi u koncentraciji od 377 mg/dL. Zaključak. Zaključili smo da je uzrok smrti bila interakcija između etil alkohola i više psihotropnih lekova. Farmakokinetičke interakcije lekova zbog inhibicije CYP trebalo bi uzeti u obzir kod procene toksičnosti u slučajevima trovanja koji uključuju ingestiju više lekova.
Keywords: autopsija; citohrom p-450; lekovi, interakcija; alkohol, etil; patologija, sudska; fenotiazini; trovanje; psihotropni lekovi