Hipokalemijska tireotoksična periodična paraliza kod mladog muškarca u Srbiji - Petar; Dragović, Tamara; Kiković, Saša; Ristić, Dragana; Zdravković, Marija; Hinić, Saša; Durmić, Tijana; Hajduković, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Hipokalemijska tireotoksična paraliza je veoma retka forma periodične paralize u beloj populaciji. U ovoj populaciji je zastupljenija familijarna hipokalemijska periodična paraliza sa istom kliničkom slikom. To je flacidna paraliza proksimalne muskulature ekstremiteta. Imajući u vidu činjenicu da je kod ovih bolesnika klinička slika hipertireoidizma blaža nego što bi se očekivalo, kada su u pitanju vrednosti hormona štitaste žlezde, veoma je važna diferencijalna dijagnoza u odnosu na ostale forme hipokalemijskih paraliza. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan mlađi muškarac sa hipertireoidizmom i teškim oblikom flacidne paralize najizraženije u mišićima donjih ekstremiteta. Laboratorijska analiza ukazala je na povišene vrednosti hormona štitaste žlezde i na hipokalemiju tokom napada, uz normalizaciju vrednosti kalijuma u periodima remisije. Porodična anamneza je bila negativna na slična stanja, a bolesnik u prethodnom periodu nije imao ovakve napade. Nakon isključenja drugih potencijalnih uzroka ovog poremećaja, započeto je sa intenzivnom terapijom hipertireoidizma, a napadi hipokalemijske periodične paralize su kupirani primenom infuzije kalijum hlorida (KCl). Bolesniku je savetovano da nakon stabilizacije nivoa hormona štitaste žlezde započne sa definitivnom terapijom hipertireoidizma. Zaključak. Hipokalemijska tireotoksična paraliza je retko i potencijalno opasno stanje koje, ukoliko se na vreme prepozna, može biti kupirano terapijom hipertireoze i upotrebom neselektivnih β blokatora.
Keywords: hipertireoidizam; hipokaliemija; paraliza; lečenje lekovima; lečenje, ishod