Zdravstveno-higijenske prilike u srpskoj vojsci krajem 19. veka (prema pisanju „Ratnika“) - Petrović, Nenad Ž. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
У чланку се на основу писања часописа Ратник обрађује како су војни лекари посматрали систем регрутације, опште здравствене прилике и услове живота у касарнама предлажући њихово побољшавање. Такође је посвећена пажња статистици обољевања и смртности  у војсци.
Keywords: istorija medicine; istorija, IX vek; sanitet, vojni; morbiditet; mortalitet