Visceralna lajšmanioza kod bolesnice sa ulceroznim kolitisom - Janković, Goran; Martinović, Lena; Dakić, Zorica; Mijač, Dragana; Štulić, Miloš; Krstić, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Visceralna lajšmanioza je u porastu kod imunokompromitovanih bolesnika zbog povećane dostupnosti imunomodulatornih lekova. Da bi ukazali na mogućnost postojanja visceralne lajšmanioze kod bolesnika sa zapaljenskom bolesti creva, prikazali smo bolesnicu sa ulceroznim kolitisom lečenu imunosupresivnom terapijom, koja je prethodno boravila u evropskim, mediteranskim zemljama. Prikaz bolesnika. Bolesnica, starosti 29 godina, primljena je u bolnicu sa teškim relapsom ulceroznog kolitisa. Pored dugogodišnje terapije azatioprinom primenjeno je i lečenje kortikosteroidima na koje je dobijen klinički odgovor. U toku lečenja bolesnica je bila visokofebrilna sa izraženom hepatosplenomegalijom i pancitopenijom. Dijagnoza lajšmanioze postavljena je serološkim testovima i mikroskopskim nalazom amastigota u sternalnom punktatu. Na terapiju lipozomalnim amfotericinom B dobijen je povoljan odgovor, ali je lečenje moralo biti prekinuto zbog generalizovane urtikarije. Potom je primenjeno lečenje preparatom petovalentnog antimona, ali je i ono moralo biti prekinuto zbog hepatotoksičnosti. S obzirom na to da je kod bolesnice već dobijen terapijski odgovor, dalje lečenje lajšmanioze nije primenjivano. Na otpustu iz bolnice ulcerozni kolitis je bio u remisiji i nije bilo znakova lajšmanioze. Zaključak. Kod bolesnika sa zapaljenjskom bolesti creva i febrilnošću nejasnog uzroka, koji su prethodno putovali u endemske krajeve, treba razmotriti i postojanje visceralne lajšmanioze u cilju postizanja povoljnog ishoda bolesti.
Keywords: kolitis, ulcerativni; dijagnoza; imunosupresivi; lajšmanioza; rizik, procena; serologija