Hiperbarična oksigenacija u prevenciji amputacija dijabetičkog stopala - Stefanović, Zvezdan; Donfrid, Branislav; Jovanović, Tomislav; Zorić, Zoran; Radojević-Popović, Radmila; Zoranović, Uroš (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Dijabetičnim stopalom nazivamo patološke promene na stopalu kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti, a uzrokovane su dijabetičkom angiopatijom, polineuropatijom i osteoartropatijom. Lečenje je kompleksno i dugotrajno i često dovodi do gubitka esktremiteta. Primena hiperbarične oksigene terapije (HBOT) ima sve značajnije mesto u adjuvantnom lečenju ovog oboljenja. Cilj ovog rada bio je utvrđivanje uticaja HBOT na efikasnije zarastanje rane u poređenju sa konvencionalnim lečenjem i mogućnost skraćenja vremena lečenja bolesnika sa dijabetičkim stopalom. Metode. U petogodišnjem periodu urađena je retrospektivno-prospektivna multicentrična studija, koja je obuhvatila 60 bolesnika podeljenih u dve grupe. Prva grupa (grupa A) od 30 bolesnika lečena je kombinovanom terapijom (medikamentoznom, hirurškom i HBOT). Svi bolesnici dobijali su HBOT u Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu, CHM Hollywell-Neopren u Beogradu. Kontrolna grupa (grupa B), takođe od 30 bolesnika sa dijabetičkim stopalom, lečena je medikamentozno i hirurški, ali bez HBOT. Rezultati. Demografski podaci, tip dijabetesa, stadijum dijabetičkih rana prema Wagner-u i nalazi radiografskih promena na kostima bili su jednaki u obe grupe. Medijana vremena za sanaciju rane III stadijuma po Wagner-u u grupi A iznosila je 37,36 dana [srednja vrednost ± standardna devijacija (SD) = 65,6 ± 45,8 dana], a u grupi B 99,78 dana (srednja vrednost ± SD = 134,8 ± 105,96 dana) (p = 0,074). Bolesnici u IV stadijumu po Wagner-u u grupi A imali su medijanu vremena za sanaciju rane od 48,18 dana (srednja vrednost ± SD = 49,7 ± 33,8 dana), a u grupi B 85,05 (srednja vrednost ± SD =86,7 ± 71,6 dana) (p = 0,121). Amputacije stopala bile su izvršene u obe grupe kod tri (10%) bolesnika. U grupi A nije bilo ni jedne visoke amputacije, a u grupi B su bile izvršene četiri (13,33%)  potkolene i četiri (13,33%) natkolene amputacije, što je bilo visoko statistički značajno (p < 0,0001). Zaključak. HBOT u ovoj studiji kao i kod većine drugih autora definitivno je pokazala pozitivnu adjuvantnu ulogu u lečenju dijabetičkog stopala. Za dobar rezultat lečenja potrebna je pravovremena i sukcesivna hirurška obrada rane i zavoj lekovitim oblogama. U slučaju pojave jasnih znakova lokalne infekcije potrebna je antibiotska terapija prema antibiogramu.
Keywords: dijabetesno stopalo; hiperbarična oksigenacija; amputacija; rana, zarastanje