Koarktacija aorte i pridružene lezije srca – optimalni terapijski pristup - Velinovic, Milos; Karan, Radmila; Kovačević-Kostić, Nataša; Obrenović-Kirćanski, Biljana; Vraneš-Stojimirov, Milica; Milićević, Vladimir; Nikolić, Dejan; Milić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Koarktacija aorte je kongenitalno stanje koje se najčešće otkriva i leči u detinjstvu. Odrasli bolesnici sa koarktacijom i pridruženim srčanim oboljenjima predstavljaju pravi izazov i temu za stručne polemike oko adekvatnog načina lečenja. Prikazana su dva bolesnika sa koarktacijom aorte kod kojih je hiruški tretman bio neophodan. Prikaz bolesnika. Prvi bolesnik bio je muškarac star 61 godinu sa prethodno ugrađenom mehaničkom aortnom valvulom. U jednom aktu je urađena rekonstrukcija koarktacije aorte i operativno zbrinjavanje aneurizme ascendentne aorte. Drugi bolesnik bila je 49-godišnja žena sa aneurizmom aorte, bikuspidnom aortnom valvulom, teškom aortnom insuficijencijom i koarktacijom aorte ispod odvajanja arterije supklavije. Urađena je Bental operacija i operacija bajpasa između ascendentne i torakalne aorte. Kod oba bolesnika je postoperativni tok protekao bez komplikacija. U periodu praćenja od 1 i 3 godine nije bilo komplikacija. Zaključak. Operacija u jednom aktu je bolji izbor kod bolesnika sa pridruženom patologijom kao što je aneurizma aorte i bolest aortne valvule. Svakog bolesnika treba pojedinačno razmotriti i doneti odluku o najpogodnijoj hirurškoj intervenciji.
Keywords: aorta, aneurizma; aorta, koarktacija; zalistak, aortni, insuficijencija; ehokardiografija; hirurgija, kardijalna, procedure; lečenje, ishod