Odnos sociodemografskih varijabli i interpersonalnih izvora stresa na radu kod rudara - Kulić, Ljiljana; Galjak, Milivoje; Jovanović, Jovana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Neke profesije su nešto više izložene stresu i već duže vreme su predmet istraživanja, a poseban značaj ima istraživanje profesionalnog stresa kod zaposlenih na radnim mestima sa posebnim rizikom po zdravlje, što je slučaj sa rudarima. Cilj rada bio je procena odnosa sociodemografskih varijabli i interpersonalnih izvora stresa na radu kod rudara. Metode. Istraživanje je dizajnirano kao studija preseka i njime je obuhvaćeno 170 ispitanika, svrstanih u dve grupe: ispitivana grupa, koju su činili rudari (n = 142) i kontrolna grupa (n = 28) koju činili adminstrativni radnici. Istraživanje je sprovedeno u Domu zdravlja Zvečan, u Službi medicine rada u Zvečanu i u Institutu za medicinu rada u Nišu. U istraživanju su korišćeni: Upitnik o osnovnim sociodemografskim pokazateljima ispitanika, Upitnik o interpersonalnim i intrapersonalnim stresorima, Upitnik indeksa radne sposobnosti, Upitnik opšteg zdravlja, Copenhagen Burnout Inventory i Upitnik o stresorima. Rezultati. Rudari su statistički značajno češće konzumirali alkohol u odnosu na ispitanike kontrolne grupe (68,30% vs. 25,00%; p
Keywords: rudari; socijalni faktori; profesionalna izloženost; ankete i upitnici