Pupljenje tumora u tumorskom tkivu kod bolesnika operisanih zbog adenokarcinoma pluća - Vasilijević, Milena; Lovrenski, Aleksandra; Panjković, Milana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Fenomen tumorskog pupljenja sve više biva prepoznat kao značajna determinanta progresije i loše prognoze različitih tipova karcinoma. Cilj studije je bila kliničko-patološka evaluacija ovog fenomena u adenokarcinomu pluća. Metode. Studija je obuhvatila 114 bolesnika operisanih od adenokarcinoma pluća u periodu od jedne godine. Prisustvo i gustina tumorskih pupoljaka analizirani su mikroskopski. Dobijeni rezultati su upoređivani u odnosu na pol i starost bolesnika, veličinu primarnog tumora, nodalni status i stadijum bolesti. Rezultati. U grupi bolesnika sa potvrđenim prisustvom tumorskog pupljenja bilo je 34 (55,7%) muškaraca i 27 (44,3%) žena, a u grupi bez prisustva tumorskog pupljenja 30 (56,6%) muškaraca i 23 (43,4%) žena. Nije uočena statistički značajna razlika u starosnoj dobi između muškog (64,3 ± 6,59 godina) i ženskog pola (63,1 ± 6,53 godina) kod bolesnika sa prisustvom tumorskih pupoljaka u tumorskom tkivu, kao ni kod muškog (63,3 ± 6,02 godina) i ženskog pola (63,2 ± 6,72 godina) kod bolesnika bez tog prisustva. Primarni tumor bio je značajno veći (p < 0.05) kod bolesnica sa fenomenom tumorskog pupljenja. U  grupi bolesnika u čijem je tumorskom tkivu dokazan fenomen pupljenja dominirao je nodalni stadijum N1 (p < 0,05) i stadijum III bolesti (p
Keywords: pluća, neoplazme; adenokarcinom; neoplazme, invazivnost; neoplazme, određivanje stadijuma; postoperativni period; neoplazme, lokalni recidiv