Šta najviše doprinosi kvalitetu života pacijentkinja tokom terapije karcinoma dojke – klinički faktori, funkcionalni i emocionalni status ili socijalna podrška? - Novakov, Ivana; Popović-Petrović, Svetlana; Ilinčić-Zlatar, Sonja; Tatić, Milanka; Ševo, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Pošto je tokom decenija došlo do značajnog napretka u lečenju raka, ključna pitanja u onkologiji danas se ne odnose samo na lečenje bolesti, već i na kvalitet života pacijentkinja. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio da se ispita koji skup determinanti (klinički faktori, funkcionalno stanje, afektivni status ili socijalna podrška) u najvećoj meri doprinosi predviđanju kvaliteta života kod žena koje žive sa dijagnozom raka dojke. Metode. U istraživanju su učestvovale 64 žene (prosečne životne dobi od 58,36 ± 11,30 godine) tokom zračne terapije na Institutu za onkologiju Vojvodine. Upitnik Quality of Life Instrument – Breast Cancer Patient Version (QOL-BC) primenjen je za procenu fizičkog, psihičkog, socijalnog, duhovnog i opšteg kvaliteta života, Upper Extremity Functional Index (UEFI) je upotrebljen za procenu funkcije gornjih ekstremiteta, Depression, Anxiety, and Stress Scale-21 Items (DASS-21) korišćen je za procenu simptoma depresije, anksioznosti i stresa, Medical Outcomes Survey, Social Support Survey (MOS-SSS) služio je za procenu socijalne podrške, a prikupljeni su i demografski i klinički podaci pacijentkinja. Rezultati. Primenom testa analize varijanse (ANOVA) sa ponovljenim merenjima [F(2,03, 127,80) = 20,24, p
Keywords: dojka, neoplazme; lečenje lekovima; lečenje, neoadjuvantno; psihologija; socijalna podrška; kvalitet života; radioterapija; ankete i upitnici