Efikasnost i sigurnost 4% artikaina sa epinefrinom za gornji prednji i srednji alveolarni nervni blok primenom kompjuterski kontrolisanog sistema i standardnog pristupa za primenu anestetičkog rastvora: prospektivna, randomizovana, kontrolisana, dvosturko - Ćetković, Dejan; Milić, Marija S.; Biočanin, Vladimir; Brajić, Ivana; Ćalasan, Dejan; Radović, Katarina; Živković, Rade; Brković, Božidar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Efikasna zubna anestezija u pogledu klinički adekvatne dubine, trajanja i širine anestetičkog polja je važan preduslov za uspešno zubno lečenje. Cilj rada bio je ispitivanje i upoređivanje parametra anestezije zubne pulpe i kardiovaskularnih parametra posle gornje prednje i srednje alveolarne (AMSA) sprovodne anestezije postignute 4% artikainom sa epinefrinom, primenom standardne karpul-brizgalice i kompjuterski kontrolisanog sistema za primenu anestetičkog rastvora (CCLADS). Metode. U ovom randomizovanom, prospektivnom, kontrolisanom, dvostruko slepom ukrštenom kliničkom istraživanju učestvovalo je 38 ispitanika. Kvalitet anestezije zubne pulpe posle AMSA anestezije praćen je na osnovu uspešnosti, latentnog perioda i trajanja anestezije zubne pulpe, primenom električnog pulp-testera. Parametri kardiovaskularne funkcije (sistolni i dijastolni krvni pritisak, srčana frekvencija) praćeni su neinvazivno, primenom aparata za monitoring. Rezultati. Uspešna anestezija zubne pulpe svih ispitivanih zuba bila je prisutna kod 57,9% ispitanika posle kod CCLADS i kod 44,7% ispitanika posle primene standardne karpul-brizgalice. Latentni period i trajanje anestezije zubne pulpe nisu se značajno razlikovali između ispitivanih grupa. Sistolni i dijastolni pritisak bili su značajno sniženi u praćenim vremenskim intervalima u odnosu na početne vrednosti. Srčana frekvencija je bila značajno snižena kod CCLADS grupe od 10 do 30 minuta u odnosu na početne vrednosti. Zaključak. Kontrolisanom kompjuterizovanom primenom (CCLADS) 0,6 mL 4% artikaina sa epinefrinom (1:100,000) za AMSA sprovodnu anesteziju, postignut je bolji kvalitet anestezije zubne pulpe u odnosu na primenu artikaina sa epinefrinom standardnom karpul brizgalicom. Nisu uočene bitne promene funkcija kardiovaskularnog sistema.
Keywords: artikain; anestezija, stomatološka; anestezija, lokalna; lečenje, kompjuterom vođeno; blokada živca; injekcije