Validacija srpske verzije Testa za kontrolu astme - Milenković, Branislava; Ristić, Snežana; Mirović, Danijela; Dimić Janjić, Sanja; Janković, Jelena; Djurdjević, Nataša; Davičević-Elez, Žaklina; Lukić, Tamara (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Astma i dalje ostaje slabo kontrolisana kod većine bolesnika. Test za kontrolu astme (Asthma Control Test – ACT) je kratak i koristan upitnik za identifikaciju bolesnika sa lošom kontrolom astme. Cilj ove studije je bio da se učini validacija srpske verzije ACT kod odraslih bolesnika sa astmom. Metode. Ovom prospektivnom opservacionom studijom je obuhvaćeno 250 odraslih bolesnika sa astmom. Kriterijumi za isključenje su bili postojanje hroničnog respiratornog oboljenja kao i akutna infekcija respiratornog trakta u prethodne četiri nedelje. Rezultati. Prilikom prve posete i šest meseci kasnije učinjena je spirometrija i popunjen ACT. ACT je popunilo 98,8% bolesnika sa prosečnim vremenom završetka od 4,5 minuta. Korelacija rezultata ACT i parametara plućne funkcije (forsirani ekspiratorni volumen u prvoj sekundi – FEV1 i forsirani vitalni kapacitet – FVC) bila je značajna (p = 0,016 odnosno p = 0,002). Promena rezultata ACT između prve posete i nakon šest meseci nije bila povezana sa promenom FVC i FEV1. Rezultat ACT je imao odličnu dijagnostičku tačnost u klasifikaciji kontrole astme prema lekaru i čak izuzetnu tačnost prema klasifikaciji samog bolesnika. Zaključak. Rezultati studije potvrdili su pouzdanost, validnost i tačnost srpske verzije ACT, doprinoseći već utvrđenoj vrednosti originalne verzije ACT. Takođe, ovi rezultati su u skladu sa rezultatima istraživanja validnosti verzija ACT na drugim jezicima. Stoga bi ga, kao korisno i pouzdano sredstvo za procenu kontrole astme, trebalo više koristiti u svakodnevnoj kliničkoj praksi.
Keywords: astma; ankete i upitnici; srbija