Kongenitalni dlakavi polip - Milankov, Olgica; Jović, Rajko; Savić, Radojica; Bjelica, Milena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Dlakavi polip je retka malformacija koja se sastoji od mezodermalnih i ektodermalnih elemenata. To je najčešći kongenitalni tumor nazofarinksa. Klinički simptomi zavise od veličine i lokalizacije polipa. Rana hirurška ekscizija rezultuje potpunim izlečenjem. Prikaz bolesnika. Dete je rođeno iz redovno kontrolisane trudnoće. Prenatalno, u 24. gestacijskoj nedelji, postavljena je sumnja na postojanje epulis gigantocellularis-a. Urađena je magnetna rezonanca i evidentirana masa koja je protudirala iz usne duplje. Odmah po rođenju je uočena tkivna formacija vezana za tvrdo nepce, koja prominira van usta, kao i rascep mekog nepca i jezika. U prvom danu života dete je intubirano i započeta je mehanička respiratorna potpora. U 4. danu života izvršena je traheostomija, dok je u 40. danu života tumorska masa u celini ekscidirana, uz rekonstrukciju postojećih deformiteta u usnoj duplji. Histopatološka analiza je utvrdila postojanje dlakavog polipa. U petom mesecu života deteta izvedena je perkutana endoskopska gastrostoma. Na početku druge godine života rascep nepca i jezika je hirurški korigovan. Po uspostavljanju adekvatnog gutanja sprovedena je dekanilacija i zatvorena traheostoma i u daljem toku gastrostoma. Zaključak. Iako je dlakavi polip redak tumor, mora biti uključen u diferencijalnu dijagnozu faringealnih masa u neonatalnom periodu. Ukoliko nema pridruženih anomalija i ukoliko je izvršena kompletna hirurška resekcija tumora, dalji tok i ishod lečenja je povoljan.
Keywords: nepce, rascep; dijagnoza; histološke tehnike; novorođenče; nazofarinks; neoplazme; polipi; hirurgija, otorinolaringološka, procedure