Implantabilni kardioverter defibrilator – moćno oružje u primarnoj i sekundarnoj prevenciji iznenadne srčane smrti - Kostic, Tomislav; Stanojevic, Dragana; Gudelj, Ognjen; Milić, Dragan; Putnik, Svetozar; Perisic, Zoran; Djindjic, Boris; Pavlovic, Milan; Koracevic, Goran; Golubovic, Mladjan; Mitov, Vladimir; Momcilovic, Stefan; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Iznenadna srčana smrt (ISS) jedan je od najvećih problema savremene medicine. Velike studije pokazale su da antiaritmici, uključujucći amiodaron, nisu efikasni u prevenciji ISS kod bolesnika sa srčanim oboljenjima koji su bili na medikamentnoj terapiji. Bolesnici kojima je ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) imali su bolje preživljavanje. Cilj ovog rada bio je da se utvrdi da li bolesnici kojima se ugrađuje ICD u primarnoj i sekundarnoj prevenciji ISS imaju duže preživljavanje u odnosu na one lečene isključivo lekovima. Metode. Uključili smo 1 260 bolesnika sa srčanom insuficijencijom i smanjenom ejekcionom frakcijom leve komore (LVEF
Keywords: smrt, iznenadna, srčana; srce, insuficijencija; defibrilacija srca; defibrilatori, implantabilni; lečenje lekovima; elektrostimulator srca; mortalitet