Neutrofilni mijeloperoksidazni indeks u akutnom apendicitisu kod dece - Stanković, Nikola D; Djordjevic, Dragan; Rondović, Goran; Kostić, Zoran; Zeba, Snježana; Milosavljević, Snežana; Savić, Djordje; Miličković, Maja; Grujić, Blagoje; Djuricic, Slaviša; Stanojevic, Ivan; Milanović, Marijana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Dijagnoza akutnog apendicitisa (AA) i dalje ostaje jedna od najčešćih dilema u radu pedijatrijskog hiruškog tima. Naš cilj je bio da se ispita da li mijeloperoksidazni indeks (MPXI), u kombinaciji sa drugim laboratorijskim i kliničkim parametrima, može biti koristan u dijagnostici AA kod dece. Metode. Sprovedeno je prospektivno ispitivanje vrednosti MPXI kod 117 bolesnika, planiranih za hirušku intervenciju zbog AA. Bolesnici su bili podeljeni u tri grupe: normalni/rani, nekomplikovani (flegmonozni) i komplikovani (gangrenozni i/ili perforativni) AA. Laboratorijska ispitivanja vršena su preoperativno, kao i prvog i trećeg postoperativnog dana. Rezultati. Utvrđena je statistički značajna razlika u vrednosti MPXI između nekomplikovanog i komplikovanog apendicitisa, preoperativno. Ispitivanjem korelacije MPXI sa drugim laboratorijskim i kliničkim parametrima, utvrđena je korelacija sa C-reaktivnim proteinom i interleukinom 6, preoperativno. Postoperativno, i u grupi nekomplikovanog, kao i komplikovanog AA, zabeležen je značajan pad vrednosti MPXI. Zaključak. Širok opseg referentnih vrednosti i individualne razlike u vrednostima MPXI kod zdrave dece, ograničavaju upotrebu MPXI u dijagnostici akutnog apendicitisa kod dece. Odložena dijagnostika AA smanjuje upotrebnu vrednost MPXI.
Keywords: apendicitis; apendektomija; deca; dijagnoza, diferencijalna; neutrofili; c-reaktivni protein; interleukin-6